Liga Perdana Berita

Bekas pemain England melemparkan Sancho ke bawah bas berdasarkan satu perlawanan ketika dia berusia 17 tahun

Sebenarnya hampir mustahil untuk tidak bersimpati dengan anak lelaki yang dibuang Manchester United, Jadon Sancho selepas mendengar tentang bagaimana seorang bekas bintang England baru-baru ini menceritakan apabila dia benar-benar meletakkan “bendera merah” yang ketara kepada Sancho selepas memerhatikannya dalam satu perlawanan tertentu semasa tahun-tahun mudanya. di Manchester City.

Apa yang mengejutkan adalah bahawa individu yang sama ini boleh dengan sewenang-wenangnya dan, lebih teruk lagi, menghina seorang remaja berusia 17 tahun, yang diakui oleh bekas itu ternyata diberkati dengan banyak bakat sehingga ke tahap. menjadi kesayangan semua orang pada masa itu walaupun dalam tahun-tahun pembentukannya di akademi – sebenarnya tidak dapat difahami.

Dan adakah kita harus menerima bahawa tindakan merah pada anak malang ini adalah kerana satu perlawanan tertentu di mana pemain muda Sancho kononnya pernah beraksi di luar watak dan tidak menarik stokingnya di atas padang? Ia sememangnya tidak masuk akal, terutamanya memandangkan individu yang memukul palu dan melafazkan penghakiman adalah bekas pemain England dan Newcastle, Kieron Dyer, yang berada pada masa yang berkenaan sebagai jurulatih bola sepak remaja, yang menurut pengakuannya sendiri, sebenarnya mempunyai Mancheser City dalam radarnya kerana sihir Sancho yang ‘tidak dapat dihalang’ walaupun pada tahun-tahun awal itu.

Dalam temu bual dengan talkSPORT, Dyer dengan penuh sukacita mengenang, semasa dia berlirik, tentang menonton Sancho semasa dia berada di akademi Manchester City.

“Dia seorang wonderkid yang sedang membesar. Dia menjadi bualan semua orang di akademi ketika itu. Saya sedang melatih dan apabila saya menonton Man City, dia tidak dapat dihalang. Ia adalah pasukan remaja, jadi bawah 18 tahun, dan dia luar biasa,” katanya bersemangat.

Bagaimanapun, Dyer menegaskan bahawa ‘sikap’ Sancho, yang kini didakwanya sebagai isu berterusan, mungkin telah mempengaruhi keputusan Pep Guardiola untuk melepaskannya dengan hanya £8 juta walaupun potensinya yang besar. Itu paling baik hanya andaian dan bukan fakta. Dan pastinya satu kenyataan yang tidak menggambarkan dengan baik bekas pemain England dan Newcastle itu.

Dyer seterusnya menerangkan apa yang menjadi detik penting baginya dalam jangka masa awal itu, yang jelas baginya, menimbulkan kebimbangan mengenai mentaliti Sancho.

“Dia mungkin berusia 17 tahun dan semua orang mahukan dia – dia boleh memilihnya, dia hanya menguasai setiap pasukan. Mereka menentang Chelsea dalam perlawanan akhir Piala Belia FA dan menentang Reece James, dan Reece James mengatasinya, yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi dia berhenti bersama pasukannya pada perlawanan akhir Piala Belia.”

Dyer meneruskan, menekankan kepentingan kejadian itu.

“Dia hanya secara mental pergi dan saya agak mempunyai bendera merah terhadapnya ketika itu dan fikir itu agak pelik. Dia mempunyai dunia di kakinya dan baiklah, dia mempunyai permainan yang buruk tetapi dia berhenti dengan rakan sepasukannya. Anda dapat melihat kehidupannya telah hilang, dia berhenti menjejaki kembali dan semacam berputus asa dan pada dasarnya hilang secara mental.”

Demi Tuhan, kanak-kanak itu baru berusia 17 tahun dan sudahpun menjadi seorang yang hebat dengan kemahirannya yang hebat dan mengetepikan semua persaingan dengan bakatnya yang melimpah ruah. Namun pada penghujung hari, dia hanya masih manusia dan pastinya tidak maksum.

Sudah tentu, mungkin, malah berkemungkinan, bahawa penangkal petir berusia 17 tahun itu terjatuh dan meledak fius selepas Reece James mengatasinya dalam perlawanan penting itu, menurut Dyer. Ia adalah bola sepak dan perkara boleh, dan sering berlaku, apabila seseorang paling tidak menjangkakannya. Seperti tiba-tiba rasa semua kempis dan tidak bertenaga secara fizikal dan mental. Hey, Messi dan Ronaldo di dunia ini pun tunduk kepada detik-detik yang jarang berlaku, apatah lagi budak muda berusia 17 tahun dengan dunia sujud di kakinya.

Sancho, yang kini berusia 24 tahun, tidak dinafikan merupakan bakat muda yang menjanjikan peningkatan di peringkat di City sebelum diambil alih oleh Borussia Dortmund pada 2017. Mengapa dia dilepaskan dari Etihad dan potensinya tidak dimanfaatkan adalah persoalan yang hanya orang seperti Pep Guardiola boleh menjawab dengan secukupnya. Sesiapa sahaja yang membuat anggapan tidak berdasarkan fakta secara tidak adil melemparkan asperasi.

Untuk menyelaraskan kembali fakta, cukuplah untuk mengatakan bahawa di Dortmund, kebolehan Sancho berkembang luar biasa dan memikat penonton setiap minggu pada skala antarabangsa sehingga pemain United ketika itu, Ole Gunnar Solksjaer, hampir tidak sabar untuk melantunkan tongkat panas ke Old Trafford untuk menggerakkan rodeo dalam gear tinggi.

Sancho sudah lebih daripada melepaskan dirinya tanpa sebarang keraguan, telah beraksi dengan hebat dalam perlawanan Liga Juara-Juara Dortmund, yang memuncak pada perlawanan akhir yang menggembirakan di Wembley, menentang Real Madrid yang hebat. Prestasi luar biasa beliau pada separuh akhir menentang Paris Saint-Germain memainkan peranan penting dalam memastikan tempat pasukannya di final.

Memang boleh diakui bahawa kerjaya Sancho bukan tanpa halangan, termasuk gangguan di Manchester United yang melibatkan perselisehannya dengan Erik ten Hag, yang akhirnya mengkibatkan pinjamannya kembali ke Dortmund pada Januari 2024, di mana dia sekali lagi bangkit paling menonjol seperti burung phoenix dari nyala api.

Sejak menyertai semula Dortmund, Sancho telah berjaya menjaringkan tiga gol dan memberikan tiga bantuan dalam 20 penampilan di semua pertandingan. Kepulangannya ke bola sepak Jerman telah menyaksikan detik-detik inspirasi dan kecemerlangan.

Mengenai kebimbangan yang dibangkitkan oleh skeptik seperti Dyer, mempersoalkan ketahanan mentalnya, ini hanya topik trivia sederhana untuk perbincangan ringan di pub sahaja.