Liga Perdana Berita

Erik ten Hag mendapat tekanan untuk turun dari kuda tingginya mengenai keadaan meliputi bintang yang diasingkan? 

Nampaknya bos Manchester United, Erik ten Hag, mungkin sedang mempertimbangkan semula penilaiannya sebelum ini terhadap kualiti, bakat dan integriti bintang buangan Jason Sancho atau mungkin sedang mengalami tekanan dari luar dalam kelabnya untuk menilai semula pendapatnya terhadap bekas bintang Borussia Dortmund itu.

Berita terkini mengenai Old Trafford ialah Ten Hag kini kelihatan berfikirkan sekali lagi penilaiannya mengenai Sancho sebagai pemain selepas mengalami pergaduhan berprofil tinggi dengan bintang itu yang kini telah dibuang ke kelab Bundesliga itu awal musim ini secara pinjaman sejak Januari.

Pemain Belanda itu telah membuat pendedahan yang tidak dijangka dan mengejutkan bahawa beberapa wakil dari kelab Manchester sebenarnya telah melawat bintang buangan itu di Borussia Dortmund selepas Sancho dihantar semula ke Dortmund secara pinjaman hanya beberapa bulan lalu selepas empat bulan tanpa perlawanan untuk United, selepas pertembungan pemain sayap itu dengan Ten Hag apabila bos Red Devils itu secara terbuka mengkritik persembahannya dalam latihan dan menjatuhkannya daripada pasukan dan meninggalkannya dalam kesejukan.

Bagaimanapun, pemain antarabangsa England itu nampaknya menemui semula prestasi gemilang yang telah mengujakan segala peminat Dortmund di Jerman, sebab banyak membantu kelab itu mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara musim ini dengan persembahan hebat yang telah membingungkan penyokong Manchester United dan juga pengkritiknya.

Bintang yang dibuang itu memang tidak bolih dinafikan memainkan peranan penting semasa kemenangan 1-0 hari Rabu di laman sendiri menentang pilihan Paris Saint-Germain pada perlawanan peringkat pertama, menghasilkan prestasi elektrik yang tidak dilihat sepanjang dua setengah musim di Old Trafford.

Kini, nampaknya tirai masih belum ditutup pada karier Sancho, walaupun dia telah diharamkan dari bilik persalinan pasukan utama dan kantin sebelum berpindah ke Dortmund secara pinjaman.

“Kami sedang melawat permainan,” Ten Hag menjelaskan.

“Kami melawat – saya tidak akan menyatakan semua perlawanan – tetapi kami telah melihat lebih banyak perlawanan dari Dortmund di mana Jadon beraksi.

“Kami juga mengadakan lawatan dengannya, kami berbincang dengannya sepanjang berada di sana dan kami akan meneruskan proses ini, kami akan terus berhubung dan berkomunikasi. Kami mempunyai empat perlawanan penting dalam liga dan kemudian Piala FA akhir, jadi kita akan lihat pada musim panas apa yang akan berlaku.”

Bercakap pada hari Khamis menjelang pertembungan Liga Perdana Red Devils dengan Crystal Palace, Ten Hag turut memuji kualiti dan persembahan bintang yang buangan itu, walaupun secara terbuka tidak menyetujui kaliber dan wataknya sebelum ini selepas insiden itu: “Dia bermain dengan sangat baik dan dia seorang pemain yang sangat bagus. Semalam, dia menunjukkan mengapa Manchester United membelinya dan dia menunjukkan dia mewakili nilai yang tinggi untuk kami, yang bagus … saya gembira untuk Jadon, untuk persembahan semalam dan kita akan lihat apa yang akan berlaku berlaku pada masa hadapan.”

Sementara itu, pengarah sukan Dortmund Sebastian Kehl – jelas salah seorang yang tidak pernah meragui silsilah Sancho di dalam dan di luar padang – telah mengesahkan bahawa pasukan Bundesliga itu “akan mencuba segala-galanya” untuk menandatangani Sancho secara kekal.

“Kualitinya tidak perlu digambarkan. Dia telah kembali tersenyum dalam enam bulan bersama kami,” kata Kehl selepas kemenangan 5-1 menentang Augsburg pada Sabtu.

“Kami akan mencuba segala-galanya. Tetapi Manchester United juga melihat sejauh mana dia bermain pada masa ini. Mungkin mereka juga mahu menjualnya untuk keuntungan. Atau membawanya kembali.”

Entah bagaimana, ia melegakan untuk mengetahui bahawa terdapat mereka yang tidak pernah meragui integriti bintang buangan itu di dalam dan di luar padang.

Mengenai mengapa pendapat pengurus United mengenai orang buangan United sebelum ini tiba-tiba mengalami pusingan U yang begitu dramatik adalah tekaan sesiapa sahaja.

Perubahan mendadak hati seperti itu mungkin boleh dikaitkan dengan tekanan luar dalam pertubuhan Old Trafford yang kini dibawa ke atas pemain Belanda itu kerana layanannya terhadap anak yang hilang itu yang kini tiba-tiba bersinar semula di bawah perhatian semula di bekas kelabnya di Bundesliga di mana dia sentiasa dianggap sebagai seseorang yang tidak ternilai kepada kelab itu. Seseorang yang sentiasa dihargai kerana sumbangannya yang tidak ternilai di atas padang sebagai pemain yang mempunyai bakat besar dan kemahiran yang terbukti.