Liga Perdana Berita

Pep Guardiola tiada keyakinan Omar Berrada menyertai Manchester United akan mengubah apa-apa

Pep Guardiola berjenaka mencadangkan Manchester United menamakan pendirian sempena nama Omar Berrada jika dia berjaya mengubah nasib mereka.

Berrada mengosongkan jawatan ketua pegawai operasi bola sepaknya di Manchester City hujung minggu lalu untuk menjadi ketua eksekutif baharu di Old Trafford.

Setelah berkhidmat di bahagian luar padang penting dalam kejayaan City baru-baru ini, mencubit Berrada sudah pasti satu rampasan kuasa besar buat Man United tetapi Guardiola telah mencetuskan petunjuk amaran kuning bahawa mencuri bekas rakan sekerjanya bukanlah jaminan kejayaan segera.

Pengurus City itu berkata: “Jelas sekali pengetahuannya pergi ke United, itulah realitinya.

“Apabila anda membeli pemain dari kelab lain, anda membeli pengetahuan yang dimiliki pemain ini pada masa lalu dengan pengurus dan rakan sepasukan yang lain. Itu perkara biasa.

“Kami belajar banyak daripada Omar dan dia belajar banyak daripada kelab, dan kini dia pergi ke United.

“Tetapi Kevin De Bruyne masih di Man City, De Bruyne akan bermain di sini. Erling Haaland akan bermain di sini, jadi pada akhirnya ia tidak semudah itu. Jika tidak, dengan kuasa United, mereka akan melakukannya sebelum ini.

“Mungkin United fikir dengan orang ini segala-galanya akan berubah – tahniah. Saya tidak tahu sama ada ini akan berlaku.

“Dia seorang yang cantik, watak yang luar biasa, profesional yang luar biasa. Semalam saya jumpa dia, kami berpelukan dan saya doakan yang terbaik untuk dia. Secara mendalam, saya mendoakan yang terbaik untuknya kerana dia seorang yang hebat.

“Tetapi saya tidak tahu sama ada dengan melakukan ini (mengklik jarinya) semuanya akan diselesaikan dan ia berfungsi.

“Jika ia berlaku, ya Tuhanku, mereka perlu berpendirian untuk Omar Berrada pada masa hadapan kerana dia berhak mendapatnya.”

Guardiola menegaskan tidak ada perasaan berat terhadap pemergian Berrada dan yakin City akan melantik dengan bijak apabila menamakan penggantinya.

Dia berkata: “Kami cuba mengekalkan orang yang terbaik di sini tetapi perkara seperti ini boleh berlaku.

“Kelab ini akan bergerak ke hadapan. Kami akan mencari jalan untuk menggantikannya dan kami akan teruskan. Kami akan bersedia dengan baik, kami akan menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dan bergerak ke hadapan.”

Manchester City akan bertanding pada sebelah malam menentang Tottenham dalam Piala FA pada pukul 8 malam.