Liga Perdana Berita

Pengarah Urusan Tottenham, Fabio Paratici, meletakkan jawatan selepas larangan 30 bulan dikekalkan

Pengarah urusan bola sepak Tottenham yang terkepung, Fabio Paratici telah mengemukakan peletakan jawatannya selepas penggantungan 30 bulan daripada bola sepak dikekalkan oleh mahkamah sukan tertinggi Itali pada Khamis.

Gergasi Serie A, Juventus digantung potongan 15 mata, walaupun dengan beberapa larangan ke atas pengarah – termasuk Paratici dan Andrea Agnelli – walaupun Pavel Nedved adalah salah seorang daripada enam bekas ahli lembaga pengarah yang rayuannya diterima dikekalkan oleh mahkamah. yang membolehkan kelab itu berpindah sehingga ketiga dalam liga.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Tottenham berkata: “Semalam, Fabio Paratici tidak berjaya dengan rayuan terhadap larangan Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC) terhadap aktiviti berkaitan bola sepak tertentu.

“FIFA memutuskan untuk melanjutkan sekatan di seluruh dunia dan, walaupun masih terdapat pertikaian mengenai skop dan tahap sekatan, sekatan seluruh dunia semasa menghalang Fabio daripada memenuhi tugasnya sebagai Pengarah Urusan Bola Sepak kami. Fabio telah mengambil keputusan itu. untuk meletakkan jawatannya di Kelab berkuat kuasa serta-merta untuk memberi tumpuan kepada kedudukan undang-undangnya berkenaan dengan peraturan FIGC dan FIFA.”

Pedang Damocles jatuh dengan pantas kepada Paratici apabila larangannya dilanjutkan di seluruh dunia oleh FIFA bulan lalu, yang mana dia telah memfailkan rayuan dan masih menunggu untuk mendengar keputusannya. Kelab itu mengumumkan tidak lama selepas itu pemain Itali itu akan mengambil cuti. Larangannya dikeluarkan kerana dakwaan dia bersubahat dalam skandal perakaunan palsu melibatkan Juventus – tempat dia bekerja selama 11 tahun – yang menyebabkan lembaga kelab itu meletak jawatan secara beramai-ramai pada November.

Bagi urusan harian, Spurs akan meneruskan pencarian mereka untuk ketua jurulatih baharu tanpa pengarah urusan mereka. Paratici jelas akan memainkan peranan dominan dalam mengenal pasti dan mengupah pengganti pengurus Antonio Conte yang dipecat. Sementara itu, Cristian Stellini, pembantu Conte, telah mengendalikan pasukan sehingga akhir musim.

Pengerusi Spurs, Daniel Levy berkata: “Ini adalah masa yang tertekan bagi Fabio dan keluarganya. Kami mahu memastikan bahawa kami membenarkan proses yang sewajarnya diikuti. Fabio adalah seorang lelaki yang hidup dan bernafas bola sepak – kami mengucapkan selamat maju jaya.

“Seperti yang digariskan dalam keputusan akhir tahun kami, kami telah memulakan beberapa bulan lalu untuk menyusun semula operasi bola sepak kami dan minggu lepas mengumumkan pelantikan Scott Munn sebagai Ketua Pegawai Bola Sepak untuk mengetuai semua jabatan. Kami akan terus mengukuhkan fungsi bola sepak kami pada masa akan datang. bulan.”