Liga Perdana Berita

Paul Pogba kempis dan tidak komited selepas ditolak mesej teks berhubung kontrak Man Utd

Musim panas 2020 banyak memainkan peranan dalam menentukan masa depan jangka panjang Paul Pogba di Manchester United apabila mesej teks telah muncul berhubung tuntutannya terhadap kelab itu melalui bosnya yang terdahulu, Ole Gunnar Solskjaer.

Loceng telah dibunyikan pada aksi gelora enam tahun pemain Perancis itu di Old Trafford yang ditandai dengan kedua-dua kontroversi dan bentuk dan kecergasan yang bertompok-tompok.

Pemain tengah itu bermula dengan cemerlang di bawah kendalian Solskjaer, sebelum kemudiannya tergelincir dan diketepikan untuk tempoh yang lama kerana kecederaan, beraksi dalam semua hanya 16 perlawanan Liga Perdana kempen itu dan hanya dua kali dari penghujung September hingga Jun, selepas Projek Mulakan Semula liga selepas ditangguhkan kerana wabak.

Tiada siapa yang akan menafikan prestasi Pogba pada minggu-minggu terakhir kempen itu menarik perhatian kerana dia bekerja dengan baik bersama Bruno Fernandes dan membantu United mencatatkan penamat tiga teratas. Itu adalah salah satu prestasi terhebat pemain Perancis itu semasa berada di Manchester, yang nampaknya memberi nafas baru dalam kariernya di kelab itu apabila dia kelihatan pasti akan meninggalkan musim panas itu.

The Athletic kini telah menggariskan bagaimana pemain tengah tengah itu secara senyap-senyap menghantar beberapa mesej teks kepada Solskjaer pada musim panas itu dengan permintaan untuk mendesak pembaharuan kontraknya walaupun masih mempunyai baki 12 bulan dalam perjanjian itu tetapi bertekad untuk menandatangani perjanjian baharu yang akan menjamin kontraknya yang panjang. masa depan jangka masa di Old Trafford.

Solskjaer bertindak balas dengan menegaskan bahawa dia telah memaklumkan kepada lembaga kelab mengenai situasi itu dan mendesak mereka untuk memperbaharui kontrak Pogba tetapi ia tidak berhasil kerana pengarah United memilih untuk menentangnya dan sebaliknya mencetuskan lanjutan satu tahun kontrak pemain itu. Oleh itu, Pogba akan kekal di kelab itu hingga musim panas 2022, bukannya 2021 dan kontrak £290k setiap minggunya akan kekal tidak berubah. Keadaan ini didakwa menyebabkan pemain itu ‘kempis’ dan mengubah pemikiran jangka panjangnya di kelab.

Walaupun tahun berikutnya menyaksikan United menawarkan perjanjian jangka panjang baharu kepada Pogba selepas mereka menikmati kempen terhebat mereka dalam beberapa tahun, lelaki Perancis itu – telah memainkan peranan yang lebih besar walaupun terhad kepada hanya 21 permulaan Liga Perdana – tidak lagi mempunyai cita-cita mahupun cita-cita. keinginan untuk memberi komitmen kepada kelab.

Kini pemenang Piala Dunia Perancis itu telah meninggalkan United buat kali kedua dalam kariernya dengan status Bosman. Diakui ia sebahagian besarnya merupakan tugas yang tidak memberangsangkan untuk apa yang pernah menjadi rekod pembelian United, dengan sorotan dan prestasi terbaiknya di kelab itu adalah ringkas, paling baik.

Pogba kembali ke United selepas empat tahun di Juventus berikutan perpindahan rekod kelab £89 juta pada 2016. Pemain tengah itu membuat 226 penampilan dan menjaringkan 39 gol dalam tempoh kedua bersama kelab itu – dalam tempoh yang terganggu oleh kehilangan kecergasan dan bentuk.