Liga Perdana Berita

Conte menegaskan Arsenal masih berpeluang walaupun Tottenham kalahkan Newcastle

Antonio Conte telah memberitahu BBC Sport Arsenal masih mempunyai kelebihan ketara dalam perlumbaan untuk kelompok empat teratas Liga Perdana walaupun Tottenham Hotspur menyusul dengan satu lagi kemenangan hebat pada hari Ahad.

Spurs kini melonjakkan diri mereka ke tempat keempat dalam Liga Perdana selepas membelasah Newcastle 5-1 dengan meyakinkan pada hujung minggu untuk menyamai mata dengan Gunners tetapi dengan perbezaan gol yang lebih baik.

The Gunners akan menentang Crystal Palace pada hari Isnin dan sebarang mata yang berikutnya akan melonjakkan pasukan Mikel Arteta kembali ke tangga keempat. Kemenangan, sebaliknya, akan membawa The Gunners ketinggalan dua mata di belakang Chelsea di tempat ketiga.

Derbi London Utara dan beberapa perlawanan yang mencabar menanti Arsenal, yang akan memberikan cabaran serius kepada mereka untuk memanfaatkan sepenuhnya dua perlawanan mereka dalam tangan, manakala Conte percaya bahawa tempat keempat masih menjadi milik Arsenal untuk kalah sambil dia memikirkan prospek Tottenham untuk bermain. memegang kelebihan semasa mereka dalam jadual.

“Pada masa ini ia akan menjadi sangat sukar untuk melakukan kesilapan besar, kerana dalam perlumbaan ini terdapat pasukan lain,” katanya kepada BBC Sport.

“Ada Arsenal yang pada masa ini mempunyai kelebihan yang baik, United, West Ham dan juga Wolverhampton bermain dengan sangat baik.

“Kami perlu cuba untuk kekal dalam perlumbaan dan memberikan yang terbaik untuk menggembirakan peminat kami.”

Walaupun kemungkinan Conte mungkin cuba mengambil tekanan terhadap pemain Tottenham dengan tuntutan Arsenalnya, sudah pasti pada ketika ini kelihatan seperti perlumbaan untuk empat teratas kini menjadi perebutan yang jelas antara Tottenham dan Arsenal dengan pasangan itu tiga mata di hadapan Barat. Ham dan Manchester United.

Spurs mempunyai kelebihan mempunyai satu perlawanan di tangan berbanding The Hammers, manakala United jelas dalam prestasi yang meragukan sekarang. Wolves ketinggalan lima mata di belakang dengan hanya mempunyai tujuh perlawanan lagi untuk dimainkan.

Ini mungkin bermakna inisiatif Conte menamakan mereka semua sebagai pesaing mungkin membayangkan bahawa dia cuba mengurangkan tekanan pemainnya.