Liga Juara-Juara Berita

Lionel Messi diam mengenai Liverpool sambil menamakan Manchester United dan Man City antara pasukan pilihannya untuk Liga Juara-Juara

Superstar Paris Saint-Germain Lionel Messi menamakan tujuh pasukan dalam senarainya sebagai pasukan pilihan untuk menjulang Liga Juara-Juara musim ini, terutama di antaranya adalah Man United dan Man City – tetapi membuat penyingkiran yang mengejutkan dari senarai.

Pemenang Ballon d’Or 6 itu kali berpendapat bahawa Liga Perdana Inggeris mempunyai tiga “pasukan hebat” dalam pertandingan – menamakan Manchester City dan Manchester United, serta Chelsea, antara pasukan yang menjadi pasukan pilihan memenangi Liga Juara-Juara musim ini – tetapi mengelakkan pasukan gergasi Merseyside, seperti yang di laporkan olih The Mirror.

Kapten dan jimat Argentina itu tahu bahawa terdapat banyak pasukan Eropah yang semestinya mengemukakan tuntutan kuat untuk gelaran Liga Juara-Juara, termasuk juara bertahan Chelsea dan juga kedua-dua kelab Manchester.

Messi memberitahu L’Equipe: “Memang benar bahawa pusat perhatian ada pada PSG, tetapi ada pasukan lain yang sangat kuat, seperti Chelsea, pasukan Manchester (United dan City), Real Madrid, yang selalu memberikan respons, Inter Milan, Bayern.”

Real Madrid telah dinobatkan sebagai juara Eropah sebanyak 13 kali, sementara Inter Milan dan Bayern Munich masing-masing memenangi Serie A dan Bundesliga musim lalu.

PSG, sementara itu, kehilangan gelaran Ligue 1 kepada Lille musim lalu dan pengurus Mauricio Pochettino telah menekankan perlunya pasukannya bermain sebagai unit kolektif yang tidak terpisahkan.

Messi menyuarakan sentimen yang sama ketika dia melabelkan kelab elit Eropah yang lain sebagai “pasukan hebat”, dengan mengatakan: “Kami mempunyai individu yang hebat, tetapi kami masih harus saling mengenali dengan baik untuk membentuk pasukan. Untuk memenangi gelaran penting, anda harus bermain sebagai satu pasukan.

“Itulah yang membuat saya mengatakan bahawa kami masih satu langkah di bawah berbanding dengan semua kelab ini, yang mempunyai pengalaman lebih kolektif daripada kami.”

PSG dikalahkan 1-0 oleh Bayern Munich pada final Liga Juara-Juara 2020 dan juga ketinggalan menentang City pada separuh akhir musim lalu.

Messi kemudian tiba di ibukota Perancis untuk terus berusaha mendapatkan gelaran Liga Juara-Juara kelimanya setelah terakhir menjulang trofi bersama Barcelona pada 2015.

“Adalah menjadi impian semua orang untuk memenangi Liga Juara-Juara di sini,” tambah Messi.

“Kelab ini telah berusaha mencapai matlamat ini selama beberapa tahun dan akhir-akhir ini ia hampir berakhir.

“Dari sudut pandang peribadi saya itu sama, saya ingin memenangi Liga Juara-Juara, seperti yang saya katakan ketika saya masih di Barcelona.

“Ini adalah pertandingan yang sangat bagus dan sukar untuk dimenangi, tetapi saya fikir kumpulan pemain ini mempunyai senjata untuk memenangi gelaran ini.”

Messi, 34, tiba di Paris dengan perpindahan percuma musim panas ini dan menjaringkan gol menentang Manchester City – gol pertamanya untuk kelab Parc des Princes – bulan lalu untuk membantu PSGmenduduki  teratas Kumpulan A.

Perlawanan Liga Juara-Juara PSG seterusnya menyaksikan mereka menjadi tuan rumah RB Leipzig pada pertengahan Oktober, selepas rehat antarabangsa.