Liga Perdana Berita

Man Utd dalam usaha untuk mengumpulkan £100 juta dengan 10 pemain perlu dijual

Man Utd dengan bersungguh-sungguh ingin menjual 10 pemain untuk membiayai perbelanjaan perpindahan tambahan semasa jendela perpindahan musim panas menjelang kempen Liga Perdana baru setelah memperoleh Jadon Sancho dan Raphael Varane.

Anthony Martial, Jesse Lingard dan Phil Jones adalah antara 10 pemain yang akan lepaskan oleh Red Devils untuk, terutamanya setelah menyelesaikan penandatanganan pemain sayap ace Sancho dari Borrusia Dortmund yang sudah lama ditunggu-tunggu dengan harga £72 juta. Sebanyak £42 juta lagi ditunggu-tunggu kerana mereka menunggu kejayaan pemindahan pemain pusat Real Madrid, Raphael Varane, ke barisan mereka untuk kempen baru setelah menyetujui perjanjian £42 juta dengan Los Blancos, di mana semua yang tinggal menunggu sekarang adalah perubatan di tempat latihan kelab  minggu depan sebelum menyelesaikan perpindahan.

Nampaknya perbelanjaan perbelanjaan musim panas yang besar mungkin tidak berakhir di sana kerana Kieran Trippier dan Eduardo Camavinga juga dihubungkan dengan perpindahan ke Old Trafford walaupun secara realistik kemungkinan mereka ditambahkan ke skuad United sebelum jendela ditutup pada 2 September bergantung kepada mereka dapat menukar beberapa pemain.

Menurut ESPN, 10 pemain yang terbuka untuk United adalah Jesse Lingard, Brandon Williams, Anthony Martial, Diogo Dalot, Phil Jones, Alex Telles, Andreas Pereira, Daniel James dan Axel Tuanzebe.

Nampaknya naib juara Liga Perdana musim lalu juga serius mempertimbangkan untuk menjual pemain tengah bintang Paul Pogba yang hingga kini menolak untuk menandatangani kontrak baru di Old Trafford kerana dikhabarkan bahawa Pogba dilaporkan dikejar oleh PSG berbelanja besar yang kononnya sudah siap untuk membayar £50 juta untuk orang Perancis itu.

Sekiranya United berjaya memunggah Pogba maka kelab akan bersedia untuk menggerakkan beberapa pemain lagi untuk mengumpulkan £100 juta yang diperlukan untuk lebih banyak penambahan, dengan salah satu pemain tersebut adalah Anthony Martial yang telah berada di United sejak bergabung dari Monaco pada tahun 2015.

Penyerang dari Perancis itu kini cedera tetapi bernilai £40.5 juta dan telah menjaringkan 93 gol di semua pertandingan sejak United mengalahkan £ 36 juta.

Nama terkenal lain termasuk Jesse Lingard yang berjaya melayari pinjaman di West Ham musim lalu, membantu Hammers menduduki tempat keenam di Liga Perdana.

Lingard adalah produk dari akademi belia United tetapi tidak pernah berjaya memperoleh tempat yang konsisten dalam 11 awal mereka walaupun telah membuat 29 penampilan senior untuk England.

Pemain tengah Phil Jones adalah pemain lain yang sanggup dijual oleh United, dengan pemain berusia 29 tahun itu mengalami kecederaan semasa kerjayanya dan hanya membuat enam penampilan dalam kempen terakhir untuk United.

Manchester United memulakan kempen Liga Perdana Inggeris menentang Leeds United pada 14 Ogos.