Liga Perdana Berita

Harry Kane memberikan pusingan ‘perpisahan’ ketika peminat Tottenham memintanya untuk tinggal setelah kehilangan Aston Villa

Kapten England dan penyerang pasukan Spurs, Harry Kane, kelihatan murung ketika dia memuji penyokong selepas kekalahan 2-1 kepada Aston Villa.

Kane, bersama dengan segelintir pemain Tottenham, tetap berada di atas padang untuk bertepuk tangan dengan peminat setelah kekalahan mengecewakan kepada Aston Villa pada Rabu malam di hadapan 10,000 penyokong tuan rumah kerana harapan mereka untuk mendapatkan bola sepak Eropah dikacau.

Pemain-pemain Ryan Mason memulakan dengan lebih cemerlang dan melonjak ke puncak ketika Steven Bergwijn memanfaatkan kesalahan dari Marvelous Nakamba untuk melakukan rembatan ke pojok atas setelah hanya lapan minit bermain.

Tetapi itu bagus untuk pasukan Mason, yang berjuang untuk mencari rentak mereka ketika Villa mendominasi perlawanan dan berada di kedudukan selepas 20 minit ketika Sergio Reguilon entah bagaimana berjaya memotong umpan harapan Nakamba melewati Hugo Lloris untuk menjaringkan gol bencana sendiri.

Dan setelah Villa memperoleh beberapa pembukaan yang baik, Reguilon sekali lagi memberikan mereka apa yang akhirnya menjadi pemenang. Bek kiri Spurs gagal menjaringkan bola dua kali, dengan hantaran yang dijatuhkan jatuh kepada Ollie Watkins, yang menekan dengan baik untuk mengalahkan Lloris di tiang dekatnya dari jarak dekat.

Spurs diketawakan dan diejek pada separuh masa oleh peminat mereka sendiri, yang telah kembali ke Stadium Tottenham Hotspur untuk pertama kalinya dalam 14 bulan selepas pelonggaran penguncian coronavirus.

Selepas rehat, keadaan tidak berjaya untuk Spurs walaupun Villa benar-benar menolak peluang dan bermain dengan selamat sementara Kane masih tenang.

Kekalahan menyaksikan Tottenham kekal dengan 59 mata, setara dengan Everton, yang mengalahkan Wolves 1-0, menjelang perlawanan terakhir musim ini menentang Leicester pada hari Ahad.

Peminat Spurs berasa kecewa sepanjang perlawanan, dengan Kane, Son Heung-min, Dele Alli dan pemain gantian Gareth Bale tidak dapat berebut gol penyamaan.

Selain membuat perasaan mereka diketahui mengenai persembahan itu, para penyokong menyanyikan nyanyian “Dia adalah milik kita sendiri” yang terkenal untuk Kane, yang membawa makna yang lebih besar di tengah desas-desus yang menghubungkan pemain bintang mereka dengan perpindahan dari kelab.

Kane dilaporkan telah memberitahu ketua Daniel Levy bahawa dia ingin meninggalkan musim panas ini, dengan Manchester United, Manchester City dan Chelsea semua dikatakan berminat.

Satu keluarga muda memegang plakat yang bertuliskan: “Harry & Dele, pemain kegemaran saya, Tolong Jangan Tinggalkan Spurs”, sementara penyokong lain membaca: “Harry Kane. Legenda Tottenham.”

Selepas wisel penamat – ketika Spurs dicemooh sekali lagi – Kane, Bale, Lloris, Son, Alli, Pierre-Emile Hojbjerg dan Toby Alderwerield tetap berada di atas padang, berjalan-jalan untuk memuji peminat mereka di setiap pendirian untuk pertama kalinya sejak Mac 2020 .

Setelah mengalami kekalahan yang mengecewakan – ke-12 dalam 37 perlawanan liga – Kane kelihatan suram, menyebabkan ada yang tertanya-tanya adakah ini mungkin kali terakhir mereka melihat penyerang berusia 27 tahun itu bermain untuk kelab.

Dia dikontrak untuk Spurs selama tiga tahun lagi dan belum mengajukan permintaan perpindahan rasmi, tetapi jika kelab itu menerima tawaran melebihi £100 juta, maka itu pasti akan menguji tekad Levy.