Liga Perdana Berita

Alan Shearer percaya Man United sudah membuat keputusan untuk memecat Erik ten Hag walaupun mereka memenangi Piala FA

Penjaring gol terbanyak Liga Perdana Inggeris, Alan Shearer, telah menegaskan bahawa Sir Jim Ratcliffe dan pasukan kepimpinannya telah ‘sudah membuat keputusan’ mengenai masa depan Erik ten Hag, mencadangkan dua sebab besar mengapa pemain Belanda itu ‘akan dipecat’.

Ini adalah sejurus selepas kemenangan buruk The Red Devils pada separuh akhir Piala FA petang Ahad, selepas pasukan Belanda itu mensia-siakan kelebihan tiga gol menentang lawan Kejuaraan mereka dan hampir tewas dalam perlawanan itu, hanya untuk diselamatkan menerusi penentuan sepakan penalti. tamat masa tambahan.

Walaupun United akhirnya berjaya melalui sepakan penalti, persembahan yang kurang memberangsangkan oleh anak-anak kapal Ten Hag menimbulkan persoalan lanjut mengenai masa depannya di kelab itu.

United terus mengharungi musim pincang di bawah pengurus berusia 54 tahun itu dengan isu yang timbul di dalam dan di luar padang. Memandangkan sebahagian besarnya gagal setakat ini untuk mengatasi pencapaian mereka menduduki tempat ketiga dalam liga musim lalu dan memenangi Piala Carabao, mereka nampaknya akan terlepas kelayakan ke Liga Juara-Juara kerana tersingkir dari pertandingan awal musim ini.

Shearer menangani isu itu pada podcast Rest Is Football, memberikan keputusan yang jujur mengenai masa depan Ten Hag, menegaskan bahawa memenangi Piala FA tidak akan mencukupi untuknya mengekalkan tugasnya.

“Saya rasa masa depan pengurus Manchester United sudah ditentukan. Walaupun mereka memenangi Piala FA saya rasa dia sudah tiada,” kata bekas penyerang Newcastle itu kepada Gary Lineker dan Micah Richards.
“Saya rasa tidak penting sama ada mereka memenangi Piala FA untuk masa depannya. Itu mungkin menyedihkan, itu mungkin salah tetapi saya hanya dapat merasakan bahawa memenangi Piala FA tidak akan mencukupi untuknya.

“Apabila anda melihat pemain, apabila anda melihat sikap, di mana mereka berada dalam liga dan semua perkara itu: Di mana mereka mahu berada, di mana mereka mahu pergi, dalam masa yang cepat saya fikir dia sudah pergi. ”

Lineker kemudian mengimbas kembali apabila bekas pengurus United, Louis van Gaal dipecat serta-merta selepas perlawanan akhir Piala FA 2016 walaupun telah membawa pasukannya menjulang kejuaraan dengan kemenangan 2-1 ke atas Crystal Palace.

“Dia melakukannya,” Shearer bersetuju.

“Dia mendapat mesej dalam lif selepas perlawanan – hujah besar sama ada ia betul atau salah.

“Saya tidak tahu, ia hanya tekaan tetapi saya melihat sikap pemain, kemampuan pemain dan saya baru dapat perasaan itu.

“Saya rasa keputusan sudah dibuat,” tambahnya.

“Anda tahu cara ia berfungsi: pemilik baharu, pengarah bola sepak baharu, pengarah strategi baharu, baharu ini, baharu itu, baharu apa sahaja. Ia hanya memberitahu anda: pengurus baharu akan datang.”