Kolum

Pengurus bola sepak dengan gaji tertinggi

Pengurs bola sepak mungkin telah berubah dari zaman ke zaman, tetapi mereka adalah antara orang yang penting di sebuah pembangunan kelab.

Mereka ditugaskan untuk mengurus para pemain, mengawasi latihan dan memilih pemain untuk menjadikan tanggungjawab mereka menjadi hasil yang baik atau buruk dihujungnya.

Berikut adalah 11 pengurus dengan bayaran tertinggi dalam bola sepak Eropah.

Maurizio Sarri – £ 5m

Apabila Chelsea mengambil keputusan untuk mendapatkan bekas pengurus Napoli, Maurizio Sarri pada musim panas lalu, dikhabarkan gaji beliau mencecah £5 juta pada setiap musim.

Tetapi sejak memasuki Chelsea, Sarri telah berada di dalam tekanan dengan penyokong dan pengkritik bola sepak mengkritik taktikal dan pilihan pemain beliau. Dilaporkan pada minggu ini, lagenda Chelsea, Frank Lampard bakal mengambil kerusi panas yang ditinggalkan Sarri jika beliau dipecat pada penghujung musim ini.

Carlo Ancelotti – £ 5.3m / € 6m

Sarri hanya mendapat sedikit keuntungan daripada jurulatih yang menggantikannya di Napoli, bekas bos Chelsea, Carlo Ancelotti, telah bersetuju dengan kontrak bernilai €6m setiap musim.

Beliau sekurang-kurangnya terus bertahan di Serie A, Napoli dengan menghabiskan musim ini ditempat kedua bagi memastikan kelayakan Liga Juara-Juara.

Unai Emery – £ 6m

Pengurus Arsenal, Unai Emery dilaporkan telah menandatangani kontrak bernilai £6 juta setiap musim apabila dia bersetuju untuk mengambil alih jawatan pengurus Arsene Wenger pada Mei 2018.

Setakat ini, Unai dari Sepanyol menghabiskan musim ini di luar empat teratas tetapi tujuh mata lebih baik dari tahun lalu dan mencapai final Eropah.

Manuel Pellegrini – £ 7m

West Ham membawa masuk bekas pengurus Manchester City Manuel Pellegrini kembali ke Liga Perdana musim panas lalu dengan kontrak sehingga £ 7 juta setiap tahun.

Ia adalah kempen debut yang agak bercampur untuk pengurus kelahiran Chile di London, dengan Hammers berada di kedudukan bawah liga pada permulaan musim sebelum bangkit untuk berada di tengah-tengah kedudukan liga.

Jurgen Klopp – £ 7m

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp dianggarkan memperoleh sekurang-kurangnya £ 7 juta setiap musim di Anfield, setelah tiba di kelab pada musim gugur 2015 untuk mengambil alih dari Brendan Rodgers.

Wang itu tidak membuatkan beliau pengurus terbaik di Liga Perdana Inggeris, tetapi dipercayai hampir dua kali ganda gaji yang beliau dapat daripada kelab lama.

Ole Gunnar Solskjaer – £ 7.5m

Manchester United difahamkan telah membayar Ole Gunnar Solskjaer separuh daripada gaji Jose Mourinho, walau bagaimanapun £ 7.5 juta masih menandakan peningkatan yang besar berbanding £ 400,000 yang beliau peroleh di Molde.

Persoalannya sekarang ialah sama ada Solskjaer boleh membuktikan dia pengurus yang bernilai?

Mauricio Pochettino – £ 8.5m

Pengurus Tottenham, Mauricio Pochettino menandatangani satu kontrak baru bernilai £8.5 juta setiap musim pada akhir kempen 2017/18.

Jurulatih kelahiran Argentina itu terbukti bernilai setiap sen dalam musim ini apabila berjaya membimbing Tottenham ke final Liga Juara-juara buat kali pertama.

Zinedine Zidane – £ 10.5m / € 12m

Zinedine Zidane kembali ke bertugas sebagai pengurus Real Madrid pada bulan Mac lalu dan mendapat kenaikan gaji yang tinggi berbanding musm lalu dengan hanya pada €7.5 juta termasuk bonus.

Kali ini juara empat kali Liga Juara-Juara (tiga sebagai jurulatih, satu pemain) dikatakan mendapat gaji bersih €12 juta di ibu kota Sepanyol.

Pep Guardiola – £ 15.2m

Tidak jelas tahun lalu sama ada kontrak baharu Pep Guardiola datang dengan kenaikan gaji atau tidak, tetapi bos Manchester City adalah pengurus terbaik di Liga Premier musim ini dan dikhabarkan mendapat sekurang-kurangnya £15 juta.

Laporan terbaru selepas mengekalkan gelaran Liga Perdana dan menyempurnakan treble domestik pertama di England, Guardiola bakal mendapat kenaikkan gaji sehingga £20 juta setahun.

Ernesto Valverde – £ 20.2m / € 23m

Jurulatih Barcelona Ernesto Valverde setakat ini menikmati La Liga setelah memenangi gelaran Sepanyol dalam setiap dua musim pertama di Camp Nou, tetapi gagal beraksi baik di peringkat Eropah.

Jurulatih berusia 55 tahun itu hanya mempunyai kontrak sehingga akhir musim ini, namun dia melanjutkannya pada bulan Februari lalu hingga musim panas tahun 2020.

Diego Simeone – £ 35.9m / € 41m

Kontrak terbaru Diego Simeone yang ditandatanganinya di Atletico Madrid dilaporkan telah meletakkan beliau sebagai pengurus paling tinggi nilai pendapatannya dalam satu musim.

Setelah menghabiskan masa tiga tahun bersama kelab itu sebagai pemain, pengurus kelahiran Argentina ini telah kembali ke kelab sebagai jurulatih pada tahun 2011 dan telah memenangi dua Liga Europa, Copa del Rey, La Liga dan mencapai dua final Liga Juara-Juara pada masa itu.