Liga Perdana Berita

Gareth Bale menunjukkan prestasinya setelah akhirnya kepulangan bentuk

Pemain antarabangsa Wales Gareth Bale dengan susah payah berjuang untuk bermain setelah kembali ke Spurs secara pinjaman tetapi kini dengan pantas mencapai jaringan gol dan assist sejak berjaya.

Kembalinya Bale ke prestasi dan kecergasan di Tottenham kini telah menjadikannya pemain Liga Perdana yang paling berkesan dalam waktu bermain yang terhad yang dia miliki di lapangan sejak kembali ke Spurs, dengan Bale sendiri mengakui dia telah mengambil masa lebih lama daripada yang dia ingin untuk mencapai bentuk teratas.

Tetapi jumlah gol dan pertolongannya kini rata-rata lebih dari satu per 90 minit, nilai terbaik di liga, dengan rakan sepasukan Spurs, Harry Kane dan Son Heung-min juga mendapat nilai tinggi.

Pemain sayap Wales baru-baru ini berjaya mencapai jaringan dua gol sepermainan menentang Burnley dan Crystal Palace menjadikan Bale memperoleh lima gol dalam Liga Perdana musim ini, bersama sepasang assist sepanjang perjalanan ketika dia bergabung dengan Kane dan Son dalam serangan barisan depan yang menakutkan.

Penantian Bale untuk meningkatkan kecergasannya bermaksud dia masih bermain hanya 501 minit bola sepak liga sejak kembali ke utara London, memberinya rata-rata 1.26 gol yang mengagumkan dan membantu setiap 90 minit dengan ini menjadi yang paling banyak untuk mana-mana pemain dengan sekurang-kurangnya lima gol dan assist bergabung. Lain lagi dari lima teratas juga menunjukkan kejayaan untuk Spurs.

Kapten England, Harry Kane adalah satu-satunya pemain lain di atas satu per permainan dalam carta pada 1.20, ketinggalan satu gol di belakang Mohamed Salah dari Liverpool dalam perlumbaan untuk Golden Boot Liga Perdana pada 16, dan mendahului liga dengan 13 assist.

Dua daripadanya adalah untuk Bale pada hari Ahad tetapi banyak untuk Son, yang membantu untuk Kane yang kedua menentang Palace menyaksikan pasangan itu memecahkan rekod Liga Perdana Inggeris dengan 14 kombinasi gol langsung – sama ada Son membantu Kane atau sebaliknya – musim ini. Ini telah melepasi tanda 13 yang ditetapkan oleh Alan Shearer dan Chris Sutton pada musim pemenang gelaran Blackburn yang gemilang pada tahun 1994-95.

Son sendiri berada di kedudukan kelima dengan 0.85 gol dan assist per 90 sementara dia dan Kane kekal sebagai perkongsian Liga Perdana paling produktif dari segi gol gabungan setiap 90 minit di padang bersama.

Mereka rata-rata 1.26 di antara mereka sementara perkongsian aktif lain dalam senarai – Salah dan Sadio Mane, dan duo Manchester City, Sergio Aguero dan Raheem Sterling – telah berhenti baru-baru ini kerana ketiadaan Aguero yang berpanjangan dan bentuk Liverpool yang buruk.

Salah telah mengekalkan bentuk golnya sendiri musim ini, walaupun kekeringan empat perlawanannya saat ini di liga menunjukkan dia juga terperangkap dalam kemerosotan Liverpool.

Dia telah menambah tiga assist untuk mendahului 17 gol dalam liga dengan jumlah gabungan 0,80 per 90, menduduki tempat keenam dalam liga dan merupakan satu-satunya wakil Reds dalam 10 besar.

Kedudukan Kevin De Bruyne dalam kemenangan Manchester City ke atas Southampton pada hari Rabu menjadikannya satu tempat di tempat keenam, sementara sepasang assist membantu Phil Foden masuk ke tangga 10 teratas. Penjaring gol lain, Riyad Mahrez dan Ilkay Gundogan, juga menduduki tangga 20 teratas.

Bruno Fernandes dari Manchester United menduduki tempat ketiga dengan 0,99 gol dan assist per 90, dengan 16 gol dan 10 assist, tetapi penampilan Jesse Lingard sejak meninggalkan Old Trafford secara pinjaman juga menarik.
Lingard mempunyai empat gol dan bantuan hanya dalam 525 minit untuk majikan sementara West Ham, kesan jangka pendek yang serupa dengan Bale dalam beberapa minggu terakhir.

United mempunyai seorang lagi wakil, Edinson Cavani, di tangga ke-8 dalam 10 teratas yang diisi oleh penyerang Newcastle yang cedera Callum Wilson pada sembilan tahun, dengan pemain Leicester Jamie Vardy dan jimat Aston Villa Jack Grealish di luar.