Liga Perdana Berita

‘United hanya satu sentuhan di depan’ – Gary Neville percaya Tuchel mempunyai tugas besar yang harus dilakukan

Pundit SkySports dan bekas pemain United, Gary Neville yakin Manchester United ketika ini berada sedikit di depan Chelsea dalam perkembangan mereka, menunjukkan bahawa pasukan Ole Gunnar Solskjaer telah membuat kemajuan nyata musim ini.

Walaupun masih ada jurang yang besar di belakang Manchester City yang nampaknya kuat dalam usaha mereka mencari jalan untuk merebut gelaran, Neville mencadangkan Solskjaer telah membawa pasukannya ke depan pada musim penuh kedua sebagai pengurus kelab.

United dan Chelsea mencatat keputusan seri 0-0 di Stamford Bridge pada hari Ahad dan ketika ditanya kelab mana – the Red Devils atau the Blues – yang lebih dekat dengan tantangan gelaran, Neville segera menmberi balasan di podcast Sky Sportsnya.

“Saya fikir United lebih dekat, saya rasa Chelsea mempunyai beberapa tugas yang perlu dilakukan di bahagian pertahanan; Saya rasa ada kematangan pemain mereka dalam serangan – Havertz, Werner, Pulisic, Ziyech – saya rasa ada bakat luar biasa di sana, tetapi mereka semuanya mesti bergabung.

“Saya fikir Rashford mungkin sedikit lebih maju dalam pengembangannya; ada juga Cavani Pogba, Fernandes, jadi saya akan mengatakan United hanya satu sentuhan di depan, dan mereka berada di liga pula, mereka berada enam mata di depan jadi itu dicadangkan oleh jadual liga.

“Tetapi tidak perlu banyak dari sudut pandang Chelsea untuk sampai ke sana, siapa pun yang merekrut lebih baik pada musim panas, pemain mana yang lebih banyak berkembang, dan pengurus mana yang dapat memperoleh yang terbaik daripada pemain. Tetapi saya akan mengatakannya untuk United musim ini untuk menduduki tempat kedua akan menjadi kemajuan besar pada musim lalu.

“Untuk Chelsea masuk ke empat teratas di bawah Tuchel, saya rasa akan sangat bagus. Dan kemudian mereka berdua harus mencuba dan memenangi trofi lain jika mereka mampu.”

Walaupun kejayaan piala pada minggu-minggu terakhir kempen masih penting bagi harapan Solskjaer untuk mendapatkan perpanjangan kontrak, mantan legenda United itu menunjukkan mereka mendahului Chelsea dalam membuktikan potensi mereka memenangi trofi.

“Selama 12 bulan terakhir, Manchester United telah mengumpulkan hasil yang luar biasa. Jumlah poinnya besar dari tahun ke tahun,” tambahnya.

“Bentuk tandang mereka luar biasa dan itu memerlukan sedikit daya tahan, untuk pergi 20 perlawanan yang tidak terkalahkan dari rumah. Perlu beberapa.

“Saya kembali ke masa saya di Manchester United, jika saya datang ke Stamford Bridge, dan kami menjaga kebersihan dan kami berjaya dengan satu mata. Kami sering kalah dengan Chelsea di Old Trafford, apa lagi di Stamford Bridge, kami mempunyai rekod buruk terhadap mereka. Anda selalu mahu memenangi setiap perlawanan – tetapi ini adalah tempat yang sukar untuk bermain.

“Untuk pergi 20 perlawanan dari rumah perlu bertepuk tangan kerana sukar untuk melakukannya. Apa yang anda gunakan untuk menunjukkan pasukan yang mempunyai watak dan keperibadian yang baik? Mereka baik dari rumah, mereka bagus dalam permainan, mereka kelihatan seperti mereka mahu bermain antara satu sama lain. “