LaLiga Berita

Luis Suarez mengenai sebab sebenar keluarannya dari Barcelona

Dalam mantra 6 tahun yang menghasilkan banyak eksploitasi menjaringkan gol yang paling mengasyikkan yang menggembirakan peminat bola sepak di seluruh dunia, Luis Suarez adalah salah satu pemain Barcelona yang paling konsisten di Nou Camp tetapi mendakwa dia “berhak mendapat penghormatan” setelah di paksa keluar dengan cara tidak menyenangkan walau pun setelah mendapat banyak penghargaan untuk kelab.

‘El Pistolero’ telah meledak Barcelona kerana secara dingin mendorongnya keluar dari kelab pada musim panas kerana kebimbangan dia “terlalu tua”, dengan itu telah diperjelaskan kepada pemain berusia 34 tahun itu ketika dia kembali untuk latihan pra-musim yang dia tidak mempunyai masa depan di hadapannya di Nou Camp berikutan pelantikan Ronald Koeman.

Kini diketahui bahawa pengurus baru tidak ada kaitan dengan keputusan itu, kerana ketua Barca ketika itu mengetepikan penyerang itu dan menjualnya kepada saingan Atletico Madrid.

Sejak itu, tamparan di muka Barca ketika pemain Uruguay itu bermain dengan penuh kecemerlangan untuk Atleti dan saat ini mendahului tangga La Liga bersama mantan rakan penyerang Lionel Messi.

Tetapi rasa pahit dari keluarannya dari Barcelona yang lusuh masih ada.

“Apa yang benar-benar mengganggu saya adalah ketika mereka mengatakan kepada saya bahawa saya sudah tua dan saya tidak lagi dapat bermain di level tinggi, sampai dengan [tugas untuk memimpin] pasukan yang hebat,” kata Suarez kepada France Football.

“Itu yang saya tidak suka.”

“Sekiranya saya tidak melakukan apa-apa di kelab seperti Barca selama tiga atau empat musim, saya pasti faham. Tetapi, setiap tahun di Barca, saya menjaringkan lebih dari 20 gol setiap musim. Saya selalu mempunyai statistik yang baik, tepat di belakang Leo (Messi).”

Terdapat klausa dalam kontrak Suarez di Barca yang memberikannya kontrak baru jika dia bermain dalam 60 peratus perlawanan kelab musim ini, tetapi satu yang terbukti mahal bagi Barcelona memandangkan keadaan kewangan mereka yang teruk, kerana Suarez duduk masa itu di tempat kedua mereka berpendapatan £290,000 seminggu, yang memberikan beberapa penjelasan di sebalik keputusan kejam mereka.

Suarez menambahkan: “Di Barca, keadaan telah berubah, kelab memerlukan perubahan. Dan saya menerimanya. Satu-satunya perkara yang mengganggu saya adalah cara [ia berlaku]. Saya rasa saya patut dihormati.

“Ini adalah keputusan yang tidak dapat saya cegah. Saya merasa seperti tidak lagi diandalkan, jadi dengan rasa bangga saya mengatakan kepada diri sendiri bahawa saya akan terus menunjukkan apa yang saya hargai. Inilah sebabnya mengapa idea Atletico, pasukan yang kompetitif, menarik perhatian saya.”

Suarez tampak bersedia untuk bergabung dengan Juventus sebelum kelab Serie A menarik diri dari kesepakatan kerana masalah dengan Suarez mendapatkan pasport Itali.

Thomas Tuchel, ketika itu bersama PSG, juga baru-baru ini mengungkapkan dia bahkan pernah berusaha untuk mendapatkan tanda tangan Suarez, tetapi penyerang itu melepaskan peluang untuk bergabung dengan pemain Jerman di Parc-des-Princes.

“Ada kemungkinan dia akan meninggalkan Barcelona. Kami mencuba tetapi dia lebih suka tinggal di Sepanyol dan mendaftar ke Atletico,” kata Tuchel.

Suarez akan menentang Tuchel pada hari Selasa ketika Atletico bertemu Chelsea di Liga Juara-16 terakhir.

Atletico ketika ini berada di puncak La Liga, tiga mata di atas Real Madrid dengan satu perlawanan, sementara Barcelona ketinggalan lapan mata di belakang.