Liga Perdana Berita

Pengurus Chelsea Lampard tidak mempunyai CV Klopp untuk menyelamatkan dirinya

Walaupun dapat menjelaskan penurunan drastik pasukannya, pengurus Frank Lampard terbukti tidak dapat menahannya, dengan kekalahan Chelsea 2-0 yang lemah kepada Leicester City yang sangat hebat pada malam Selasa yang mungkin akan mengakhiri tempoh bekas pemain tengah itu di sebagai ketua jurulatih Chelsea.

Ikon kelab atau tidak, jelasnya adalah tanggungjawab Lampard untuk menunjukkan tanda-tanda jelas bahawa skuadnya telah mengalami peningkatan yang cukup pada musim ini untuk meyakinkan pemilik Roman Abramovich bahawa bekas pemain Chelsea itu memang orang yang tepat untuk menaikkan status di Stamford Bridge lagi.

Secara jujur, ini adalah jangkaan yang memang masuk akal untuk di pesankan untk kelab berstatus ini. Lagipun, pengurus itu boleh dikatakan sebagai akademi terbaik di dunia dan juga mendapat sejumlah 220 juta pound untuk dibelanjakan di pasaran perpindahan untuk bakat menarik seperti Timo Werner, Kai Havertz dan Hakim Ziyech.

Bagi Lampard, perbelanjaan itu – kononnya hadiah untuk kelayakan Blueske  Liga Juara-Juara musim ini walaupun terhalang oleh larangan perpindahan menjelang kempen 2019-20 – kini menjadi pedang yang memotong kedua arah. Lampard sekarang adalah seorang lelaki di bawah tekanan yang kuat, suatu fakta yang dia sangat sedar.

Baru 18 bulan bekerja, retorik Lampard telah berubah secara mendadak, memohon kesabaran dan meminta peminat menyesuaikan semula harapan mereka. Dengan tarikh akhir yang telah banyak disusun semula dengan harapan Chelsea semula mula mencabar dengan serius, dan dengan konsisten, untuk gelaran utama ditolak lebih jauh setiap kali bos Blues memberi alasannya. Sayangnya, retorika pasif seperti itu tidak menyamai muzik manis di telinga Abramovich yang kuat menuntut, kerana tidak banyak pengurus yang diberi masa lebih dari dua tahun untuk berjaya di sana.

Jurgen Klopp, di sisi lain, diberi banyak masa di Anfield untuk melakukan aksi bersama, yang tentu saja dia berjaya dalam apa yang telah menjadi cetak biru untuk berjaya di sebuah kelab super yang gagal, walaupun dia harus melalui penempatan kelapan, keempat dan akhir musim keempat sekali lagi sebelum akhirnya menghasilkan pasukan yang mampu memenangi gelaran pada musim penuh keempatnya.

Tidak seperti Lampard, Klopp mempunyai CV terbukti untuk mendapatkan pertunjukan kepercayaan dari majikannya untk memberikannya masa yang dia perlukan untk mencapai matlamatnya. Perjalanan, walaupun memerlukan sedikit lebih banyak masa daripada yang dijangkakan dengan ada pun keputusan akhir yang mengalami kekalahan, adalah refleksi positif bahawa Liverpool bergerak ke arah yang benar selama ini di bawah jagaan Klopp.

Untuk kepentingan Klopp, setiap orang di kelab itu mempercayai pengurus dari Dortmund itu. Sekali lagi, bukan tidak masuk akal untuk Chelsea mengikuti jalan kejayaan yang serupa kerana mereka sudah yakin dengan struktur di belakang tabir mereka dengan tegas, dari akademi hebat mereka sehingga pengambilan dari tingkap perpindahan mereka baru-baru ini lebih berjaya daripada sebelumnya. Namun keraguan yang dimengerti sekarang timbul mengenai kemampuan Lampard untuk memimpin skuadnya.

Pemilik dan lembaga pengarah Chelsea berusaha untuk bersabar dengan jurulatih mereka tetapi dia terlalu terlambat untuk membujuk prestasi yang mereka perlukan untuk menang secara konsisten, sebaliknya menghasilkan kekalahan yang menyedihkan di tangan pasukan Leicester yang jelas lebih unggul daripada Chelsea di semua segi permainan.

Yang menjadikannya lebih sukar bagi pemilik keras seperti Abramovich yang tidak dikenali untk bersikap lemah lembut terhadap pengurus yang mengalami kekalahan. Kekalahan kepada Leicester sama sekali memang tidak menghina kerana pasukan Rodgers kini berada di puncak liga.

Yang di khuatirkan adalah cara kekalahan yang diserahkan yang menjadi perhatian utama. Chelsea harus kalahkan kepada pasukan di enam teratas musim ini, setelah seri 0-0 dengan Manchester United dan Tottenham, dan kalah kepadaEverton, Leicester, Liverpool dan Manchester City.

Dan menambah penghinaan ke atas kecederaan, beberapa pasukan besar ini bahkan berjaya bermain-main dengan Chelsea, dengan skuad Brendan Rodger yang tidak dapat disangkal menjadi salah satu pasukan terbaru yang mudah melayari ke kemenangan ke atas pasukan Lampard dengan mudah sekali.

Dan seolah-olah memasukkan paku ke dalam keranda, statistik Chelsea di bawah pimpinan Lampard melonjak dengan tanda-tanda yang salah. Selain musim ketika mereka menduduki tempat ke-10, Chelsea kini mempunyai jumlah mata terendah setelah 19 perlawanan sejak Abramovich mengambil alih hak milik kelab itu.

Untuk memburukkan lagi masalah bagi pengurus Blues, dia juga memiliki rekod liga pertahanan terburuk di bandingkan dengan mana-mana pengurus Chelsea sejak Liga Perdana Inggeris dimulakan pada tahun 1992.

Sekiranya sama sekali ada cahaya di hujung terowong panjang yang gelap untuk Lampard, satu-satunya positif adalah bahawa Blues hanya tinggal sembilan mata di atas meja – tetapi walaupun dikatakan, mereka berada di kumpulan pasukan yang mempunyai permainan  di tangan mereka ketika mereka berada di tempat kelapan.

Mampukah Chelsea mengubah mimpi ngeri ini?

Mungkin itu lebih mudah dicapai dengan pengurus baru? Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann, Ralph Hassenhuttl, Max Allegri atau juga Brendan Rodgers dari Leicester?

Lagipun, ada yang sudah bersedia untuk kerusi panas legenda Chelsea di Stamford Bridge.