Global Berita

Bos Man City Pep Guardiola adalah Jurulatih Terbaik Abad

Bos Manchester City, Pep Guardiola, telah dipuji atas kerjanya yang sangat baik di Manchester City, Barcelona dan Bayern Munich dan telah dinobatkan sebagai Jurulatih Terbaik Abad untuk tahun 2001-2020.

Pengurus Cityzens telah dipilih untuk anugerah berprestij, yang dihadiahkan oleh Globe Soccer, untuk rekod prestasi teladannya di Barcelona B, Barcelona, ​​Bayern Munich dan City.

Josep ‘Pep’ Guardiola memiliki tugas pelatih pertamanya pada tahun 2007, dan berakhir sebagai pelatih pasukan pertama di Barcelona pada tahun 2008. Setelah empat tahun yang sungguh berjaya di Nou Camp, Pep berehat menghabiskan satu tahun keluar di New York sebelum bergabung dengan Bayern Munich.

Dengan segera ramai piala menyusul, kecuali kemenangan yang menggelakkankannya di Liga Juara-Juara sejak zaman Barcelona, ​​dan mantra Guardiola selama tiga tahun di Jerman berakhir pada 2016 ketika dia meninggalkan untuk mengambil alih di Manchester City.

Setelah tiba di Etihad, Guardiola mengumpulkan tidak kurang dari lapan trofi, termasuk dua Liga Perdana, dan tiga piala Liga. Dua gelaran liga menyaksikan City menjadi pasukan pertama yang mencatat kejuaraan berturut-turut dalam tempoh sepuluh tahun, mencatatkan dua jumlah mata tertinggi sehingga tahap itu dalam proses.

Kini, dia telah dianugerahkan penghargaan Jurulatih Terbaik Abad, mengalahkan persaingan sengit dari tokoh seperti Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho dan Zinedine Zidane.

Anugerah terbaru Guardiola telah digambarkan oleh Globe Soccer sebagai ‘pencapaian puncak kariernya’, dengan orang Sepanyol itu memperolehi 34 persen undian orang ramai, dengan Zidane ketinggalan 30 persen. Sir Alex Ferguson memenangi 27 persen, dengan bos Tottenham semasa, Mourinho, di tempat keempat dengan 8 peratus.

Guardiola telah memenangi 29 piala sepanjang kariernya yang terkenal, dari Community Shield hingga ke Liga Juara-Juara dan Piala Dunia Kelab. Dalam 664 perlawanan, Guardiola ketinggalan sembilan kemenangan daripada 500 markah, dengan dua lagi gol diperlukan untuk melepasi 1700 di bawah pengurusannya.

Dengan kadar kemenangan 73.9 peratus, dan trofi setiap 22 perlawanan, tidak sukar untuk melihat mengapa dia diiktiraf dengan anugerah terbaru ini.