Liga Perdana Berita

Woodward mengatakan Solskjaer akan disokong dalam pasaran perpindahan

Nampaknya untuk sementara masa kedudukan pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, masih selamat kerana naib ketua eksekutif, Ed Woodward, berpendapat bahawa pengurus Norway itu membuat kemajuan dengan pasukan itu dan akan terus disokong oleh rancangan pengambilan jangka panjang tertumpu pada jendela perpindahan musim panas.

Kedudukan Solskjaer akhir-akhir ini diteliti setelah kekalahan oleh Arsenal dan Istanbul Basaksehir bulan lalu, tetapi empat kemenangan dari lima perlawanan menyaksikan mereka mengekori pendahulu Liga Perdana, Tottenham Hotspur, dengan lima mata dengan satu perlawanan yang masih belum dimainkan, dengan hanya satu mata yang diperlukan untuk mencapai peringkat kalah mati Liga Juara-Juara.

“Kami menyedari ada lebih banyak kerja keras untuk mencapai konsistensi yang diperlukan untuk memenangi piala,” kata Woodward di forum peminat.

“Tetapi kami melihat tanda-tanda positif di lapangan dan tempat latihan yang memperkuat kepercayaan kami terhadap kemajuan yang dicapai oleh Ole, pasukan pelatihnya dan para pemain.”

Woodward – di pihaknya, walaupun para penyokong Old Trafford memang tidak bersetujy dengannya – berpendapat bahawa United telah menepati janji mereka dengan merekrut ‘banyak’ di jendela perpindahan musim panas walaupun keadaan kewangan kelab dipengaruhi oleh wabak COVID-19.

“Kami akan terus mendukung Ole dengan pendekatan jangka panjang untuk merekrut, terfokus pada jendela musim panas,” tambahnya.

Woodward juga mengatakan bahawa kelab itu tidak akan mengambil bahagian dalam Liga Super Eropah dan dia terlibat dalam perbincangan yang bertujuan untuk “memperkuat pertandingan kelab UEFA yang ada”.

“Kami percaya bahawa apa-apa perubahan pada persaingan Eropah pasca-2024 mesti menjadi pelengkap kepada liga domestik yang berkembang pesat,” kata Woodward, ahli dewan Persatuan Kelab Eropah.

“Liga domestik lain merasakan hal yang sama, yang tercermin dalam perbincangan dengan rakan sejawat kami di kelab dan negara lain.”