LaLiga Berita

25 juta alasan Real Madrid belum memecat Zidane

25 juta alasan menyamai 25 juta euro. Itulah sebabnya pemilik Real Madrid masih harus bersikap baik dengan ketua jurulatih Zinedine Zidane walaupun kereta api Los Blancos tergelincir di Liga Juara-Juara dan La Liga.

Madrid kini kebobolan lima kekalahan dalam semua pertandingan musim ini dengan kekalahan yang mengejutkan ketika menentang kelab yang tidak dijangka dan bertaraf rendah seperti Alaves, Cadiz dan Shakhtar Donetsk. Zidane juga menyaksikan pasukannya dibelasah 4-1 oleh Valencia menjelang rehat antarabangsa pada bulan November.

Permulaan yang bergolak untuk musim ini telah mengakitbatkan keluaran akhbar bahawa jawatan jurulatih Perancis itu terancam dan dia mungkin akan ditunjukkan jalan keluar pada akhir tahun ini atau bahkan dalam beberapa perlawanan akan datang yang akan menentukan nasibnya di Los Blancos. Kelab ini dikhabarkan sudah memikirkan bagaimana dan dengan pengurus mana mereka akan menggantikan orang Perancis berusia 48 tahun itu.

Walau bagaimanapun, walaupun menghadapi perlumbaan masa, kelab ini tidak akan memecat ‘Zizou’ kerana satu sebab utama adalah kontrak Zidane di Santiago Bernabeu berlangsung sehingga Jun 2022 dan melihat jurulatih memperoleh 16 juta euro setiap tahun. Sekiranya Madrid memutuskan untuk tidak menggunakan perkhidmatan pemenang Liga Juara-Juara 3 kali kelab itu, mereka akan terpaksa menghabiskan hampir 25 juta euro sebagai bayaran padanya untuk pakej pemotongan perkhidmatan.

Di tengah-tengah wabak yang masih membesar, Florentino Perez dan hierarki Real Madrid memang menyedari betapa mencekiknya angka 25 juta euro. Memandangkan senario yang begitu suram, kelab telah menyetujui pemotongan gaji pusingan kedua dengan kakitangannya dengan harapan bahawa pada akhir kitaran seperti itu, wang yang mereka dapat kutip dapat dibelanjakan sebagai bayaran pemecatan Zidane.

Pertimbangan lain adalah bahawa Zidane juga telah digunakan oleh Real Madrid untuk sebagai umpan untuk menarik beberapa pemain utama sejak beberapa tahun kebelakangan ini, di antaranya adalah Raphael Varane dan Eden Hazard. Di samping itu, langkah untuk memikat Kylian Mbappe dari PSG dan beberapa yang lain yang disasarkan oleh kelab juga mungkin bergantung pada kesinambungan jurulatih legenda Real Madrid ini.