LaLiga Berita

Pemandangan Real Madrid pada tahun 2022 menumpukan Erling Haaland dengan perjanjian dengan Borussia Dortmund

Dengan Karim Benzema memasuki tahun senja dalam kariernya, Real Madrid menyedari keperluan mereka untuk menandatangani No 9 baru dan dilaporkan telah menetapkan pandangan mereka pada 2022 untuk mesin pencetak gol yang menakjubkan, Erling Haaland, dengan berita yang lebih besar adalah mereka didakwa telah mencapai ‘perjanjian’ dengan Borussia Dortmund untuk memudahkan pertukaran dalam masa 18 bulan.

Haaland nampaknya berada di puncak senarai keinginan mereka dan AS melaporkan bahawa tahun 2022 adalah tahun mereka ingin membawa pemain Norwegia itu ke Bernabeu, dengan kelab itu telah meletakkan dasar untuk perjanjian yang disepakati dengan Borussia Dortmund – melalui ejen Haaland – untuk menyelesaikan perjanjian itu dalam satu setengah tahun.

Martin Odegaard, rakan Haaland dan rakan antarabangsa Norway, juga akan direkrut untuk membantu menyelesaikan langkah itu selain meyakinkan bintang Dortmund bahawa masa depannya terletak pada Los Blancos.

AS menulis bahawa Madrid semakin yakin dengan bakat Haaland ‘dengan setiap hari yang berlalu’, dan kelab itu percaya bahawa dia adalah pengganti Robert Lewandowski dari segi penjaringan gol dalam liga Eropah.

Real dilaporkan berada dalam kedudukan yang kuat untuk menandatangani perjanjian itu, tetapi berhati-hati dengan ancaman yang ditimbulkan oleh Manchester United, yang diketahui juga mempunyai minat kuat untuk menandatangani pemain berusia 20 tahun itu sejak musim lalu.

Musim ini sahaja Haaland telah mencetak 16 gol dalam 15 perlawanan untuk kelab dan negara, dan menggagal menjaringkan gol hanya dalam tiga perlawanan Borussia Dortmund.

Minggu ini beliau menjaringkan gol menentang Club Brugge di Liga Juara-Juara, dan berada di kedudukan empat perlawanan menjelang akhir minggu.