Liga Perdana Berita

Ucapan ‘Tidak’ Mauricio Pochettino ke Barcelona menambah tekanan kepada Man Utd

Sekali lagi dua nama terkenal, Ole Gunnar Solskjaer dan Mauricio Pochettino, muncul dalam Liga Perdana musim ini.

Ole Gunnar Solskjaer sekali lagi dikaitkan dengan pemecatan setelah larian suram di musim Liga Perdana baru dan kekalahan yang tidak dijangka kepada Istanbul Basaksehir di Liga Juara-Juara.

Bagi Mauricio Pochettino, ini adalah minggu yang cukup sibuk sejak bekas pengurus Spurs yang tidak bekerja mengejutkan banyak pihak dengan penampilannya yang tepat pada waktunya di Sky Sports ‘Monday Night Football, hanya dua hari selepas kekalahan Manchester United kepada Arsenal, dengan kehadirannya membuatkan peminat United mahukan lebih banyak. Belum lagi kelancaran di mana dia dengan senang hati membincangkan cara mengurus kelab, bekerja dengan lembaga kelab dan mendapatkan yang terbaik daripada pasukan yang kian berprestasi rendah.

Pochettino telah menganggur sejak disingkirkan oleh Tottenham pada bulan November. Permulaan yang mengecewakan pada musim 2019/20 sudah cukup bagi pemilik Daniel Levy untuk mengayunkan kapaknya, walaupun Poch memimpin kelab itu ke final Liga Juara-Juara pada tahun yang sama.

Pelatoh Argentina itu, yang juga menikmati kejayaan di Southampton, berhak mendapatkan semua penghargaan untuk menjadikan Tottenham pesaing serius gelaran Eropah, itulah sebabnya bagi sebilangan peminat Spurs, keputusan Levy masih merupakan pil pahit untuk ditelan.

Waktu penampilan Pochettino pada Monday Night Football memang tepat pada waktunya kerana United baru saja tewas dengan Arsenal dua hari sebelum itu dan bentuk liga mereka suram.

Itulah sebabnya mengapa ramai yang mengharapkan nama pelatih Argentina itu muncul setelah pasukan Solskjaer merasa malu dengan kekalahan pada Istanbul Basaksehir pada hari Rabu, dengan satu tujuan khususnya menyoroti kemampuan pertahanan buruk United dan kurangnya kepemimpinan dan organisasi.

Dan semua ini menjadi kenyataan pada hari Khamis ketika Manchester Evening News melaporkan bahawa United memang mendekati Pochettino untuk menjadi pengurus kelab seterusnya.

Naib Presiden United, Ed Woodward, tidak begitu tertarik dengan idea United menjadi kelab pemecatan tetapi sejak berakhirnya pemerintahan 25 tahun Sir Alex Ferguson, mereka sejak itu membuangkan . Yang bermaksud mereka akan memecat jika perlu, sentimen diketepikan.

Isu United dengan Solskjaer adalah dua kali ganda dengan yang pertama ialah, sebagai legenda kelab, orang Norway itu memegang sentimen sebagai pemain sejak zaman Fergie. Oleh itu, sukar untuk memecat tokoh popular yang asalnya dari zaman kegemilangan United awal.

Isu kedua adalah bahawa bila tekanan meningkat, United tiba-tiba dan tanpa disangka-sangka menunjukkan perlawanan dan kehendak untuk menempa kemenangan, seperti yang mereka lakukan terhadap RB Leipzig dalam kemenangan 5-0 mereka baru-baru ini di Liga Juara-Juara.

Oleh itu, tidak akan mengejutkan jika United menewaskan Everton pada hujung minggu ini dengan kepanasan yang dimengalami oleh Solskjaer sekali hilang lagi.

Namun, masalah utama yang kini dihadapi United adalah bahawa Pochettino tidak akan berada selama-lamanya dan hanya akan ada begitu banyak pekerjaan yang ditolaknya sebelum menerimakan satu.

Menurut Forbes, pemain berusia 48 tahun itu sebenarnya menolak peluang untuk mengurus di Barcelona kerana dia lebih suka menguruskan skuad United.

Situasi hempit ini menambah tekanan ke atas pasukan teratas di United menuju ke depan.