Liga Perdana Berita

“Tidak ada alasan mengapa dia tidak akan berada dalam bingkai” – Mark Hughes mengenai Ryan Giggs sebagai pengurus Manchester United yang seterusnya

Ryan Giggs, pemain yang paling dihiasi dalam sejarah Manchester United, mungkin berada dalam rangka tugas untuk menggantikan ketua jurulatih Ole Gunnar Solskjaer, kata bekas penyerang United, Mark Hughes.

Giggs, yang bertanggungjawab membimbing Wales ke Euro dalam peranan pertamanya sebagai bos pasukan pertama, berpeluang menjadi yang terbaik untuk menggantikan Solskjaer jika dia membimbing Wales ke Kejuaraan Eropah yang berjaya musim panas depan. Tekanan sudah semakin meningkat di sudut Solskjaer berikutan awal musim yang buruk, dengan kekalahan di tempat sendiri bagi Chelsea dan dibelasah 6-1 oleh Spurs, terutamanya di bawah pimpinan bekas pengurus Old Trafford, Jose Mourinho.

Hughes – yang dulu bermain dengan Giggs di United dan menguruskan sejumlah kelab Liga Perdana Inggeris – mengatakan bahawa pengurus Wales ketika ini mungkin akan mengarahkan pandangannya ke depan kepada tempat panas yang di duduki oleh Solskjaer.

“Saya rasa Ryan berada di tempat yang baik dalam karier pengurusannya,” kata Hughes, seperti yang dilaporkan oleh BBC Sport.

“Dia sedang menaik. Dia mungkin lebih cenderung mendapat peluang di Manchester United daripada ketika [Louis] Van Gaal pergi. Mungkin mereka merasakan CV pengurusannya tidak cukup kuat pada ketika itu, tetapi jika dia pergi ke Kejuaraan Eropah dan melakukannya dengan baik, maka tidak ada alasan mengapa dia tidak akan berada dalam kerangka.

“Dia adalah pemain yang hebat sepanjang kariernya dan dia mempunyai peluang yang baik untuk belajar permainan di seberang pagar. Jelas dia dibimbing oleh Sir Alex [Ferguson] selama bertahun-tahun dan pada tahun-tahun kemudian dia dapat bekerja di sampingnya.

“Dia kemudian bekerja rapat dengan Van Gaal selama beberapa tahun, yang saya rasa adalah keputusan yang baik oleh dia dan kelab.

“Saya fikir itu adalah untuk dia mengambil alih peranan ketika Van Gaal pergi. Tidak boleh, mereka membuat keputusan untuk mencari nama yang lebih besar dari segi pengurusan – [Jose] Mourinho.

“Saya rasa itu didorong mungkin sedikit kerana pengupahan Guardiola di Manchester City. Mungkin mereka merasakan mereka perlu membuat sesama, yang mungkin telah mempengaruhi peluang Ryan.’

Komen Hughes muncul ketika Ed Woodward dilaporkan siap untuk mengesampingkan sentimen untuk memecat orang Norwegia ketika desakan meningkat, jika hasilnya tidak cepat berubah menjadi positif.

Giggs menikmati tugas singkat sebagai pengurus pemain di Old Trafford pada akhir musim 2013-14 ketika David Moyes dipecat pada April 2014 dan bersara pada musim panas itu untuk menjadi pembantu Louis van Gaal dalam meneruskan tugasnya di Old Trafford dari 2014-2016.

Buat masa ini, keutamaan langsung Giggs adalah pertarungan Liga Bangsa-Bangsa UEFA Wales melawan Ireland pada Ahad petang, dengan pasukannya bertujuan untuk bangkit selepas kekalahan tiga gol dalam perlawanan persahabatan menentang England di Wembley pada malam Khamis.