La Liga Berita

Dijual kerana persahabatan dengan Lionel Messi, Luis Suarez mendakwa

Luis Suarez yakin hubungannya yang kuat dengan Lionel Messi adalah faktor utama di sebalik keputusan Barcelona untuk menjualnya ke Atletico Madrid musim panas ini untuk mengasingkan mereka berdua.

Atletico akhirnya mendapat keuntungan dari kegagalan Barca kerana mereka dapat menandatangani Suarez dengan hanya €6 juta setelah bos baru Ronald Koeman menjelaskan kepada penyerang Uruguay itu bahawa waktu sudah habis terhadap masa depannya di Camp Nou dan bahawa dia tidak memiliki tempat untuk penyerang dalam rancangannya untuk Barca.

Selama enam tahun di kelab, Suarez membantu Barcelona memenangi empat gelaran liga dan juga Liga Juara-Juara pada musim pertamanya di kelab itu. Suarez juga menjalin hubungan kuat dengan Messi di dalam dan di luar lapangan dan pemain berusia 33 tahun itu merasakan persahabatannya dengan penjimat Barcelona akhirnya menyebabkan dia keluar.

“Saya rasa mereka mahu membuang saya dari pihak Messi,” kata Suarez kepada ESPN.

“Mungkin itu mengganggu mereka bahawa saya mempunyai hubungan baik dengan Leo. Mungkin mereka tidak mahu dia begitu banyak bersama saya.

“Saya tidak dapat mencari alasan untuk berfikir bahawa persahabatan ini akan merosakkan pasukan.

“Kami saling mencari satu sama lain di padang, tetapi untuk kebaikan pasukan. Mungkin mereka mahu dia bermain dengan lebih ramai rakan sepasukan.

“Itu boleh ada kaitan dengannya. Saya tidak dapat mencari alasan lain untuk memisahkan kami kerana kami berjaya di atas padang.”

Suarez juga merasakan bahawa Barcelona seharusnya membiarkan Messi meninggalkan kelab itu setelah dia mundur pada akhir musim lalu.

“Mereka seharusnya menghormati keputusannya untuk pergi,” kata Suarez.

“Ada kemungkinan dia bermain untuk kelab lain, tetapi jika dia merasa selesa dan gembira dan ahli lembaga baru masuk, dia akan mahu tinggal di kelab itu.

“Sebagai rakan, saya akan gembira sekiranya semuanya berjalan lancar di sana, tetapi juga jika dia harus pergi ke kelab lain.”

Suarez juga tidak teragak-agak untuk membanting papan Barcelona kerana cara buruk mereka menangani pemergiannya.

“Ini sangat menyakitkan saya dan keluarga dengan cara mereka melakukannya,” kata penyerang itu.

“Tidak betul pelatih (Ronald Koeman) masuk dan mengatakan bahawa dia tidak bergantung pada saya ketika dewan sudah mengatakan akan ada perubahan besar yang menimbulkan keraguan.

“Koeman menelefon saya untuk memberitahu bahawa saya tidak mengikut rancangannya, tetapi saya tahu apa yang akan berlaku selama 10 hari. Dia baru sahaja mengesahkan apa yang saya lihat di media.

“Saya selalu mengatakan kelab memerlukan penyerang muda, tetapi mereka tidak pernah membawa sesiapa pun untuk bersaing dengan saya. Selama bertahun-tahun, mereka ingin membawa lebih banyak kemajuan kerana mereka mahu mengusir saya.

“Telah datang tetapi saya sekurang-kurangnya layak untuk mereka menelefon saya dan menerangkan sebelum mengetahui tentangnya melalui media.”