LaLiga Berita

Pemergian Messi adalah perkara baik buat Barcelona- Ronald Koeman

Mido, yang bekerja di bawah bos baru Barca Ronald Koeman di Ajax percaya bahawa ketiadaan watak besar akan membantu rejim baru yang terakhir ini untuk menguasai di Camp Nou.

Lionel Messi meninggalkan Barca adalah “perkara terbaik yang dapat terjadi pada Ronald Koeman”, kata Mido, dengan pelatih baru di Camp Nou dianggap memerlukan watak besar, Messi, supaya meninggal kelab untuk membangun rejim barunya.

Pelatih baru Blaugrana yang mengendalikan gergasi Liga telah menyatakan hasratnya untuk melihat kehadiran jimat tetap di Kem Nou. Walau bagaimanapun, Messi merasa sesuai untuk menyerahkan notis penghentian dan mencari cabaran baru setelah kecewa dengan kehidupan di dalam dan luar padang di gergasi Liga.

Belum ada langkah yang disetujui, meskipun ada hubungan kuat dengan Manchester City, dengan Paris Saint-Germain dalam usaha yang panas mengejarnya, kerana perbincangan lebih lanjut akan diadakan antara ayah Messi dan dewan Barca yang sedang dilanda serangan.

Mido yakin Koeman akan terbuka untuk idea pemenang Ballon d’Or enam kali meninggalkan barisannya, kerana ketiadaan Messi dan pengaruhnya yang cukup besar akan membolehkan rejim bimbingan Barca ketika ini untuk mengesahkan kewibawaan mereka pada skuad yang luar biasa, seperti yang Koeman harapkan.

Bekas pemain antarabangsa Mesir, Mido, bermain di bawah Koeman semasa waktunya di Ajax dan memberitahu Elwatan Sport: “Koeman adalah salah satu pelatih terbaik yang pernah saya berlatih dan dia mempunyai watak yang sangat kuat, tetapi dia akan menghadapi banyak kesulitan jika Messi kekal.

“Perkara terbaik yang dapat terjadi pada Koeman adalah berpotensi pemergian Messi. Koeman tidak akan dapat membina kerajaannya dengan Messi yang ada di bilik persalinan.

“Koeman adalah pelatih saya selama dua setengah tahun dan tidak kira berapa lama masa berlalu, dia masih tidak dapat menangani pemain dengan watak yang kuat dan dia tidak mahu pemain yang mempunyai pendapat.”

Ketika mempersoalkan kaedah Koeman ketika menangani pemain dengan nama besar, Mido mengakui bahawa pemain Belanda itu memiliki “DNA” Barcelona dan dapat terbukti sebagai janji cerdas.

Namun, Barca mempunyai beberapa masaalah yang harus ditangani.

Messi berusaha keras untuk keluar segera setelah melihat Blaugrana menyerahkan mahkota Liga kepada pesaing utama Real Madrid pada 2019-20, sebelum kemudian tersingkir dari Liga Juara-Juara di peringkat suku akhir setelah mengalami kekalahan memalukan 8-2 kepada akhirnya juara Bayern Munich.