Berita

Peguam: Kedah boleh digantung kerana sudah melanggar peraturan FIFA

Peguam undang-undang sukan, Zhafri Aminurashid mendedahkan FIFA boleh mengenakan tindakan kepada Kedah disebabkan gagal melunaskan gaji pemain dalam tempoh yang ditetapkan.

Katanya, Artikel 13 Peraturan Status Dan Pemindahan Pemain FIFA memperuntukkan pasukan hendaklah membayar gaji tidak melebihi dua bulan.

Jika tidak, pemain berkuasa membatalkan kontrak dan meninggalkan pasukannya serta dibenarkan menuntut pembayaran penuh daripada baki kontrak pemain.

“Dalam kes pemain Kedah, kalau pemain dah hilang sabar sebab tak dapat gaji selama tiga bulan berturut-turut atau lebih, mereka boleh tamatkan kontrak dan bawa isu ini kepada FIFA dan FAM,” katanya kepada Arena Metro.

“Kedah boleh dikenakan arahan membayar penuh tunggakan gaji dan baki kontrak yang mungkin mencecah ratusan ribu atau jutaan jika dibuat secara beramai-ramai oleh pemain lama selain terpaksa membayar gaji pemain baharu gantian.”

Zhafri menjelaskan, ini boleh dilihat menerusi arahan FIFA terhadap pasukan Kelantan untuk membayar tunggakan bekas pemain, Cassio Francisco De Jesus, walaupun hanya beraksi dalam beberapa perlawanan.

“FIFA mengarahkan ia dibayar dengan jumlah yang banyak dan kalau tak dapat selesaikan Kafa boleh dikenakan hukuman lebih berat.

“Jadi KFA perlu bertindak proaktif dengan segera selesaikan isu ini dengan bijaksana.”