Liga Perdana Berita

23 pasukan Liga Perdana untuk musim depan dan Piala Liga dicampak

Kesan blietzkrieg dari krisis coronavirus telah memberi kesan buruk pada musim ini dengan liga di seluruh Eropah dalam huru-hara dan beberapa bahkan meminta penutupan tetapi Liga Perdana Inggeris belum membuat keputusan mereka tentang apa yang akan terjadi selanjutnya.

Berita terkini adalah bahawa Liga boleh mempunyai 23 pasukan musim depan dengan 44 permainan dimainkan sepanjang musim ini. Selain itu, ada kemungkinan Piala Liga dibatalkan tahun ini untuk memberi ruang kepada semua perlawanan seterusnya.

Masalah semasa benar-benar belum pernah terjadi sebelumnya dan belum pernah dilihat sebelumnya di era Liga Perdana Inggeris di mana tidak ada bola sepak yang dimainkan selama hampir dua bulan, yang menyebabkan Liverpool, seperti yang tersekat-sekat, masih menunggu dengan cemas untuk memenangi gelaran Liga Perdana pertama mereka dalam 30 tahun. The Reds ketinggalan dua kemenangan daripada merangkul piala dan 25 mata mengatasi Manchester City di tempat kedua.

Di bawah meja, satu lagi masalah telah memunculkan kepalanya yang mengancam.

Tiga pasukan kini duduk di zon degradasi dengan ketidakpastian mengenai masa depan mereka. Jika musim dihentikan sekarang, akan ada kegemparan dan kemarahan jika mereka diturunkan ke Kejuaraan walaupun berpeluang bertahan.

Namun, jika mereka diizinkan untuk terus berada di peringkat teratas, ini tidak adil bagi pasukan yang mungkin mendapat kenaikan pangkat dari divisi dua berdasarkan prestasi.

Ini kemudiannya menyebabkan para pegawai Liga Perdana Inggeris membincangkan kemungkinan pembahagian 23 pasukan, menurut Daily Mail.

Apa ertinya ini adalah tidak ada pasukan yang diturunkan dan tiga pasukan terbaik dari Kejuaraan dipromosikan, berdasarkan situasi poin setiap permainan.

Musim berikutnya akan menyaksikan enam pasukan diturunkan bahkan menjadi masalah dan membawa normal ke piramid liga. Satu-satunya kelemahan yang berpunca dari ini adalah peningkatan drastik dalam pertandingan dengan 38 yang biasa meningkat menjadi 44.

The Daily Mail menambah bahawa ini dapat menyaksikan penghapusan Piala Liga, satu langkah yang telah dilakukan di negara-negara Eropah yang lain.

Persaingan lain yang mungkin berada dalam hari-hari terakhirnya ialah Piala FA walaupun ini mungkin tidak akan berlaku kerana sejarah dan cinta kejohanan itu harus dipertahankan.

Keseronokan yang sama tidak dirasakan begitu banyak untuk Piala Liga, dengan presiden UEFA Alexsander Ceferin menuntut agar ia dapat disimpan dalam tin.

“Piala Liga sudah tiada di Perancis,” katanya awal tahun ini. “Hanya England yang masih ada. Saya rasa semua orang tahu bahawa akan lebih baik bagi semua orang jika itu tidak dimainkan lagi.”