Eropah Kolum

Nuno bakal ganti Unai?

Ketua Jurulatih Wolverhampton Wanderers, Nuno Espirito Santo telah dikaitkan untuk menggantikan tempat Unai Emery di kem Arsenal. Berita yang bertiup kencang itu semakin kuat apabila Unai Emery gagal memberikan hasil persembahan seperti yang dimahukan di utara London.

Namun demikian, Nuno menafikan berita tersebut dan lebih selesa untuk meneruskan tugasnya membimbing Wolves yang akan menentang Braga dalam saingan Liga Eropah pada awal pagi esok. 

‘Saya tidak akan berbincang mengenai isu yang bukan realiti. Sebab utama adalah posisi tersebut masih berpenghuni. Ia adalah biadab untuk mengulas mengenai perkara tersebut. Saya tidak berbincang mengenai perkara yang tidak pasti’, jelasnya lagi.

Terdahulu, laporan Goal.com menyatakan staf dalam kem Arsenal sudah bersiap sedia untuk menunggu pengumuman mengenai pemecatan Unai Emery dalam masa terdekat. Walaubagaimanapun, pengendali dari Sepanyol itu akan mengemudi skuad The Gunners pada aksi Liga Eropah menentang Eintracht Frankfurt awal pagi esok.

Dalam pada itu, Unai turut memberi gambaran untuk menurunkan bekas ketua pasukan, Granit Xhaka yang dilanda kontroversi ekoran tindakan melulu pada perlawanan Liga Perdana Inggeris menentang Crystal Palace hujung Oktober lepas.

(Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images)

Tambahan lagi, penonton yang akan hadir ke Stadium Emirates bagi perlawanan menentang Eintracht Frankfurt juga dikatakan akan menjadi antara yang sedikit dalam kuantiti bagi musim ini walaupun Arsenal berpeluang cerah untuk layak ke pusingan seterusnya. 

Antara calon lain yang dikatakan bakal menggantikan kerusi panas Unai Emery adalah pembantunya sendiri, Freddie Ljungberg dan bekas pengendali Juventus, Massimiliano Allegri.