Liga Perdana Berita

Pemain Liverpool ketiga tertinggi  dalam Liga Perdana bukanlah Mo Salah

Luis Diaz dari Liverpool telah disenaraikan sebagai pemain ketiga tertinggi di England, menurut data Liverpool Echo memetik dari CIES Football Observatory.

The Echo melaporkan bahawa Diaz kini bernilai melebihi £100m dan penilaian itu dilaporkan telah menyaksikan dia melompat ke hadapan rakan sepasukan Liverpool Mohamed Salah dan Trent Alexander-Arnold.

Bagaimanapun, penilaian penyerang The Reds itu tidak mencukupi untuk dia merangkul kedudukan teratas dalam Liga Perdana kerana penghormatan itu adalah milik Manchester City yang memegang kedua-dua pemain bernilai tertinggi di negara ini. Tidak mengejutkan, sudah tentu, Erling Haaland adalah salah seorang daripada mereka tetapi kemasukan Phil Foden agak mengejutkan.

Bagaimanapun, seseorang memilih untuk melihatnya, pembelian Diaz oleh Liverpool adalah perniagaan yang hebat kerana ia boleh dikaitkan dengan pemain Colombia itu boleh dikatakan perbezaan antara The Reds memenangi kejuaraan domestik musim lalu atau menamatkannya dengan tangan kosong.

Ketibaan Diaz dari Porto adalah suntikan adrenalin yang amat diperlukan oleh Liverpool selepas beraksi sekitar Tahun Baru. Bukan mudah untuk meletakkan penilaian tepat kepadanya walaupun tidak ada keperluan sebenar sekarang kerana pemain berusia 25 tahun itu tidak akan ke mana-mana.

Adalah menarik untuk bertanya sama ada penyokong akan mengatakan dia lebih berharga kepada pasukan daripada Salah sebagai contoh? Sangat tidak mungkin kerana Mo sentiasa menjadi sumber gol sepanjang lima tahun di kelab itu dan pastinya layak mendapat statusnya sebagai penjaring terbanyak Liverpool dan pemain dengan gaji terbaik.

Adakah Diaz akan menjadi pemain yang lebih berharga daripada seseorang seperti Virgil Van Dijk atau Alisson Becker? Sekali lagi, mungkin tidak pada peringkat ini walaupun dia mungkin berada dalam masa terdekat kerana potensinya jelas ada.

Apa yang lebih penting ialah Diaz dengan jelas membuktikan sekali lagi pada malam Isnin bahawa dia bersedia untuk berada dalam perhitungan sebagai seorang yang bersedia untuk bangkit dan dikira untuk pasukan. Ia akan menjadi terlalu mudah baginya untuk hanya mengangkat bahu setelah melihat Darwin Nunez dibuang padang dengan The Reds ketinggalan satu gol, tetapi dia tidak melakukannya.

Sebaliknya, dia sebaliknya mengoyakkan padang seperti orang yang dirasuk dengan golnya juga tidak dapat dinafikan. Dan apa yang lebih mengagumkan ialah dia sentiasa menjejaki kembali untuk membantu rakan sepasukan Kostas Tsimikas bertahan. Oleh itu, tidaklah menghairankan apabila dia telah disenaraikan sebagai pemain ketiga tertinggi dalam Liga Perdana.

Selepas pemergian Sadio Mane, Diaz telah mengambil kepentingan yang besar kepada Liverpool. Sekiranya dia dapat mengekalkan rentak ini, maka pujian seperti ini pasti akan terus mengikuti.