Malaysia Berita

Ledakan Safawi buat Sang Garuda gigit jari

Malaysia menutup tirai tahun 2019 dengan kemenangan mudah 2-0 ke atas negara jiran, Indonesia pada perlawanan Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi.

Tan Cheng Hoe membuat satu pertukaran pada kesebelasan utama dengan menurunkan Akhyar Rashid bagi menggantikan kekosongan yang ditinggalkan penyerang yang digantung, Syafiq Ahmad. 

Dua gol bertaraf dunia yang disumbangkan Safawi Rasid berjaya menggamit sorakan 80,000 penyokong yang hadir memberi sokongan pada malam ini. Kemenangan ini bermakna Malaysia mengutip tiga mata penuh dan kini mengumpul sembilan mata dalam kumpulan G.

Anak buah Tan Cheng Hoe mempamerkan persembahan yang cukup cemerlang terutama pada babak kedua permainan. Kemasukan Norshahrul Idlan Talaha yang menggantikan Akhyar Rashid pada awal separuh masa kedua.

Skuad Harimau Malaya juga berjaya memastikan kubu mereka tidak dibolosi walaupun pasukan pelawat memperoleh sepakan penalti pada minit ke-82. Namun ketangkasan penjaga gol gantian, Farizal Marlias yang masuk menggantikan Khairul Azhan mudah menyelamatkan sepakan tersebut. 

https://twitter.com/RedR055/status/1196795280500248576

Secara keseluruhan, setiap seorang pemain yang bermain pada malam ini begitu bersungguh-sungguh dalam 90 minit perlawanan. Kecemerlangan Safawi Rasid dalam membantu bahagian serangan begitu memberi impak kepada skuad negara.

Pujian juga seharusnya diberikan kepada barisan pertahanan yang dikemudi Shahrul Saad dan Aidil Zafuan yang cemerlang mematikan setiap serangan yang dilancarkan pasukan pelawat. Tambahan pula, ini merupakan perlawanan pertama yang menyaksikan tiada gol dibolosi oleh pasukan negara.

Keputusan positif ini meletakkan Malaysia ke tangga kedua kumpulan G dengan kutipan sembilan mata, dua mata dibelakang pendahulu kumpulan, Vietnam. Skuad Harimau Malaya akan meneruskan perjuangan pada perlawanan seterusnya menentang Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada bulan Mac tahun depan.