Malaysia Berita

M Chandran meninggal dunia

Malaysia kehilangan permata bola sepak negara pada zaman 60an dan 70an, Datuk M. Chandran menghembuskan nafas terakhir pada jam 7:30 pagi di kediamannya, Ampang Jaya setelah menghidap penyakit gangguan saraf motorik. 

Mendiang yang berusia 77 tahun meninggalkan seorang balu, Datin A. Puspalatha dan dua anak lelaki berusia 36 dan 38 tahun.

Chandran yang berasal dari Sungai Siput, Perak itu merupakan tonggak utama pasukan bola sepak negara. Sebanyak 163 kali penampilan bersama skuad kebangsaan membuktikan begitu pentingnya peranan mendiang yang bermain di posisi pertahanan.

Sumbangan terbesar mendiang kepada negara adalah pada tahun 1974 apabila berjaya membantu skuad kebangsaan memungut pingat gangsa pada kejohanan Sukan Asia yang berlangsung di Tehran. Mendiang juga pernah mengetuai pasukan negara pada kelayakan Sukan Olimpik 1972 di Munich yang menyaksikan Malaysia menewaskan Korea Selatan dan Jepun.

Facebook FAM

Pernah beberapa kali membimbing pasukan Selangor dan Malaysia, usaha gigih mendiang dalam membawa bola sepak negara ke satu tahap yang lebih baik tidak dapat dinafikan.

Sebagai menghargai jasa yang telah dicurahkan, mendiang dianugerahi gelaran Datuk pada tahun 2000 daripada Sultan Pahang, Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah yang merupakan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia ketika itu.

Menurut laporan Berita Harian, upacara persemadian akan dilaksanakan di Sentul Cremation Ground, berdekatan kuil AthiEswaran pada jam 5 petang.