Luar Negara Berita

Dortmund Menjaga Saya Dengan Baik, Satu Penghormatan Untuk Menyarung Jersi Chelsea – Christian Pulisic

Perpindahan pemain di kancah bola sepak Eropah seolah tiada hari. Terbaru Chelsea mengumumkan telah mendapat bintang bola sepak Amerika, Christian Pulisic dengan harga $ 73 juta (RM 298,260,000.00) daripada Borusia Dortmund.

Perpindahan daripada German ke England menjadikan beliau antara pemain Amerika paling mahal dalam sejarah bola sepak negara tersebut. Beliau yang baru berumur 20 tahun adalah antara pemain muda terbaik yang pernah dilahirkan di Dortmund.

“Ini satu keistimewaan untuk menandatangani bersama dengan kelab legenda ini dan saya berharap dapat bekerja keras untuk menjadi penyumbang kepada pasukan yang mempunyai ramai pemain kelas dunia,” kata Pulisic di media sosial.

Pulisic, yang menyertai akademi Dortmund pada tahun 2015 dan membuat penampilan sulungnya pada usia 17 tahun, akan terus dipinjam kepada Dortmund hingga akhir musim.

“Rasanya seperti semalam, saya tiba di Dortmund sebagai seorang lelaki berusia 16 tahun yang sangat kasar, sangat bersemangat tetapi sangat bangga dari sebuah pekan kecil Amerika bernama Hershey,” kata Pulisic

“Saya tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan tetapi saya mendapati bahawa sebagai Schwarzgelben muda, saya akan berada di bawah tangan yang akan menjaga saya dengan baik.

“Saya tidak akan berada di mana saya berada hari ini, tanpa kelab dan kepercayaan mereka untuk memberi peluang kepada pemain muda. Ini adalah penghormatan dan impian untuk memakai warna kebanggaan hitam kuning di hadapan Südtribüne (bahagian stadium Dortmund yang terkenal). ”

Pulisic telah memperoleh 23 caps untuk pasukan kebangsaan AS, menjaringkan sembilan gol. Dia telah membuat 80 penampilan untuk meletakkan Dortmund di puncak. Beliau turut menghadapi persaingan musim ini untuk berikutan kemunculan pemain muda England berusia 18 tahun, Jadon Sancho.

Dalam satu kenyataan, pengarah Chelsea Marina Granovskaia berkata: ‘Kami gembira kerana telah menandatangani salah satu pemain muda yang paling di kehendaki di Eropah.

“Beliau telah menunjukkan kualitinya semasa di Jerman dan hanya berusia 20 tahun, kami percaya dia berpotensi untuk menjadi pemain penting di Chelsea untuk bertahun-tahun lamanya.

“Kami tidak sabar untuk menyambutnya di Stamford Bridge pada musim panas akan datang dan berharap dia dan Dortmund mencapai kejayaan untuk baki musim ini.”