Luar Negara Eropah

Muzium-muzium bolasepak yang wajib anda kunjungi

Salah satu cara untuk mempelajari sejarah dengan efektif adalah dengan berkunjung ke muzium. Khusus buat golongan yang cintakan bola sepak, terdapat beberapa buah muzium di seluruh dunia yang menarik untuk dikunjungi. Daripada situ, anda boleh mempelajari sejarah bola sepak pada sesebuah negara dan menyaksikan nilai sejarah tersebut, bermula daripada jersi sehingga keadaan bola sepak zaman dahulu.

Berikut adalah senarai enam muzium bolasepak yang perlu anda lawati:

Muzium FIFA – Switzerland

Sebagai organisasi yang meliputi bola sepak di seluruh dunia, FIFA jelas memiliki muzium mereka sendiri yang terletak di Zurich, Switzerland. Ia menawarkan kisah sejarah mengenai organisasi itu serta trofi Piala Dunia sebenar yang diletakkan di ruang pameran. Ia terbahagi kepada tiga bahagian. Bahagian pertama dinamakan Planet Football yang mengisahkan tentang bagaimana semua anggota FIFA bersatu, termasuk jersi bagi setiap negara. Bahagian kedua dinamakan The Foundations, menceritakan tentang perihal sejarah FIFA dan Piala Dunia. Bahagian ketiga dinamakan Field of Play yang mengandungi penerangan tentang pengaruh bola sepak kepada kehidupan manusia.

Muzium DFB – Jerman

Muzium yang dibuka pada tahun 2015 ini adalah muzium bola sepak Jerman, dimana anda boleh mempelajari tentang sejarah sukan itu di sana. Kejayaan Der Panzer di peringkat antarabangsa dapat dilihat kandungan muzium tersebut. Apa yang menarik, setiap elemen yang dikongsi di dalam muzium tersebut ditampilkan dengan cara lebih moden, seperti penggunaan audio visual dan animasi 3D. Selain galeri sejarah, muzium yang terletak di Dortmund ini juga sering menjadi pusat perbincangan bagi setiap penggemar bola sepak tempatan.

Muzium Bolasepak Kebangsaan – England

Sebagai sebuah negara yang mendakwa diri mereka sebagai pencetus terawal sukan bola sepak, semestinya mereka harus memiliki satu muzium. Salah satu muzium bola sepak yang terbesar ada di sana adalah Muzium Bolasepak Kebangsaan di Manchester. Terdapat lebih 140 ribu koleksi yang dipamerkan di muzium ini, menjadikannya sebuah muzium bola sepak terbesar di dunia. Bermula dengan replika trofi Jules Rimet serta dua bola yang digunakan ketika final Piala Dunia 1930 sehingga jersi yang digunakan Diego Maradona sewaktu menjaringkan gol dengan “tangan tuhan”, semuanya ada dipamerkan di sini.

Muzium San Siro – Itali

Bagi peminat tegar AC Milan dan Inter Milan, muzium ini wajib dikunjungi. Bertempat di Stadium San Siro, anda akan dapat mengetahui sejarah dua kelab besar Itali itu. Muzium San Siro menawarkan pelbagai memori lampau, trofi-trofi bersejarah, kasut-kasut pemain legenda dan sebagainya. Ia juga muncul satu-satunya muzium yang terletak di dalam stadium di Itali.

Muzium Bolasepak Jepun – Jepun

Jepun adalah sebuah negara yang sangat menghargai sejarah mereka, jadi tidak hairan apabila mereka memiliki sejarah bola sepak sendiri. Bertempat di Tokyo, Muzium Bolasepak Jepun ini menceritakan tentang sejarah bola sepak mereka berdasarkan koleksi-koleksi yang sukar ditemui. Contohnya. Topeng yang digunakan oleh pertahanan The Blue Samurai ketika Piala Dunia 2002, Miyamoto Tsuneyasu, jersi Jepun ketika saingan Olimpik di Berlin pada 1936, sehingga poster untuk bertemu Korea ketika Piala Dunia 1954 di Switzerland. Malah, mereka mempunyai bahagian sendiri untuk didedikasikan kepada Piala Dunia 2002, selepas mereka menjadi tuan rumah.

Muzium Bolasepak Sao Paulo – Brazil

Masyarakat di Brazil hidup bersama bola sepak di sepanjang hari mereka. Sebnagai negara bola sepak, mereka pasti memiliki muzium sendiri dan ia terletak di Stadium Pacaembu. Muzium di Sao Paolo itu berkisar tentang sejarah bola sepak mereka dan apa yang unik adalah Sala das Copas do Mundo, iaitu sebuah ruang multimedia yang mengandungi maklumat tentang perjalanan Selecao dari Piala Dunia yang pertama sehingga edisi 2014. Selain itu, mereka juga mempunyai satu ruang sendiri khas untuk mengenang Maracanazo, tragedi di final Piala Dunia 1950 ketika Brazil tewas di tangan Uruguay di Stadium Maracana.