Luar Negara Eropah

Apa yang perlu anda tahu tentang majlis undian UCL dan Liga Europa malam ini?

Pusingan ‘Round of 16’ bagi Liga Juara-Juara Eropah dan Liga Europa baru sahaja berakhir awal pagi tadi. Beberapa kelab berjaya mencipta kejutan besar, tetapi masa ada lagi gergasi Eropah yang terus gah mendominasi perlawanan mereka, sekaligus menempah slot suku akhir.

Malam ini, UEFA akan mengadakan sebuah majlis undian untuk menentukan segala perlawanan di peringkat suku akhir dan juga separuh akhir. Berikut adalah butiran-butiran yang perlu anda tahu tentang majlis undian tersebut:

TEMPAT & WAKTU

Majlis undian ini akan dilangsungkan di pejabat utama UEFA, yang berpangkalan di Nyon, Switzerland pada malam ini (16/3/2018). Undian Liga Juara-Juara Eropah akan berlangsung terlebih dahulu pada 7.00 malam, waktu Malaysia (12:00 CET), manakala undian bagi Liga Europa pula akan berlangsung satu jam kemudian, 8.00 malam waktu Malaysia (13:00 CET).

PASUKAN-PASUKAN YANG TERLIBAT

Bagi Liga Juara-Juara Eropah, hampir kesemua kelab yang terlibat merupakan gergasi Eropah yang pernah memenangi kejuaraan ini, termasuk Barcelona, Bayern Munich, Juventus dan Real Madrid. La Liga jelas mempunyai monopoli yang besar dengan kehadiran tiga kelab Sepanyol di peringkat suku akhir. Untuk Liga Europa pula, 7 daripada 8 pasukan yang berjaya mara ke peringkat suku akhir mempunyai reputasi yang besar di Eropah. Hanya satu pasukan berjaya mencipta kejutan di pusingan sebelum ini, iaitu RB Salzburg. Kelab Austria itu berjaya menumpaskan Borussia Dortmund.

Berikut adalah senarai 16 pasukan yang terlibat:

Liga Juara-Juara Eropah (UCL)
FC Barcelona, Bayern München, Juventus,  Liverpool, Manchester City, Real Madrid, AS Roma, Sevilla.

Europa League
Arsenal, Atletico Madrid, CSKA Moskow, SS Lazio, RB Leipzig, Olympique Marseille, RB Salzburg, Sporting Lisbon

PERATURAN

Berbeza dengan undian untuk pusingan ‘Round of 16’, pusingan suku akhir tidak mempunyai sebarang peraturan khusus yang melarang pertemuan dua pasukan dari negara yang sama. Ini bermakna Barcelona mungkin boleh bertemu Real Madrid dan Manchester City boleh bertemu dengan Liverpool.

TETAMU ISTIMEWA

Bagi undian Liga Juara-Juara Eropah, tetamu istimewa yang telah dijemput untuk menyempurnakan majlis tersebut adalah bekas penyerang AC Milan dan Chelsea, Andriy Shevchenko. Manakala bagi undian Liga Europa pula akan disempurnakan oleh Eric Abidal.

SIARAN LANGSUNG

Anda boleh menyaksikan siaran langsung kedua-dua majlis melalui laman web rasmi Liga Juara-Juara Eropah dan juga Liga Europa.