Berita

Menyusuri Sejarah Stadium Sultan Muhammad IV Kota Bharu Dari Awal Pembinaan

Football Channel Malaysia melalui artikel dari Sokmo.net cuba menyingkap kembali sejarah Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu – Stadium Keramat!

dsc_0117

Pada 25hb September, 1964, sebagaimana dilaporkan oleh Berita Harian, YAB Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Asri Haji Muda mengumumkan Kerajaan PAS Kelantan menyediakan peruntukan pendahuluan $300,000.00 sebagai tanda komitmen terhadap cadangan pembinaan sebuah stadium negeri di Kota Bharu.

Bila siap kelak, stadium tersebut dijangka boleh memuatkan 25,000 penonton.

Asri berkata, “adanya stadium sukan di Kelantan bukan sahaja akan menjadi lambang kemegahan di negeri ini, tetapi juga memberikan sumbangan besar kepada perkembangan dan kemajuan sukan di negara ini.”

Setahun sebelumnya peminat sukan nombor satu negara, YAB Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj, Perdana Menteri Malaysia telah menderma sebanyak $20,000.00 sebagai tanda sokongan kepada hasrat rakyat Kelantan untuk memiliki sebuah stadium sendiri.

Sebuah tapak seluas 5.3 hektar telah dikenalpasti. Stadium yang bakal menjadi pusat sukan termoden di Pantai Timur Semenanjung itu akan dibina di simpang Jalan Hospital dan Jalan Mahmood.

Selain kemudahan serba moden, ia juga akan menjadi stadium terindah dan terbesar di Pantai Timur.

Pada 17hb Julai, 1965, Menteri Besar Kelantan memberitahu Berita Harian, Kerajaan Persekutuan telah menyediakan peruntukan $1 juta bagi pembinaan stadium negeri. Menurut Datuk Asri, ini adalah sebahagian daripada peruntukan besar untuk membantu pembangunan Negeri Kelantan di bawah Rancangan Pembangunan Lima Tahun Malaysia yang pertama.

image
Gambar Stadium Sultan Muhammad IV terbaru

Sebelum ini, Kerajaan Persekutuan yang diwakili oleh Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak telah mengadakan pertemuan dan siri perbincangan dengan Kerajaan PAS Kelantan. Tujuan pertemuan itu ialah bagi menjamin Negeri Kelantan tidak ketinggalan dari sudut pembangunan berbanding negeri-negeri lain.

Menurut Asri, Rancangan Lima Tahun Malaysia yang pertama itu akan menelan belanja $200 juta, meliputi projek-projek pembangunan Kerajaan Persekutuan, projek-projek yang dicadangkan oleh negeri dan projek-projek majlis bandaran.

Projek-projek tersebut termasuklah pembinaan masjid-masjid, pasar-pasar dan rumah-rumah murah untuk rakyat.

Bagaimanapun, lebih dua tahun kemudian, stadium impian rakyat Kelantan itu belum dapat digunakan. Kos pembinaan telah menelan perbelanjaan $1.7 juta. Tetapi pembinaan stadium itu hanya 80% siap.

Naib Pengerusi Persatuan Stadium Kelantan, Datuk Haji Abdullah Bin Mahmud memberitahu Berita Harian seperti diterbitkan pada 23hb September 1966, pihaknya memohon bantuan kewangan tambahan berjumlah $1 juta daripada Kerajaan Persekutuan bagi menyiapkan stadium tersebut.

Demi melihat hasrat rakyat Kelantan menjadi kenyataan, YAB Tunku telah menghantar Setiausaha Tetap Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Abdul Jamil Rais untuk melawat Kelantan selama tiga hari bagi tujuan meninjau dan memberi laporan kepadanya.

Pada 14hb April 1967, stadium yang diberi nama Stadium Sultan Muhammad Ke IV telah digunakan buat pertama kali. Ia menjadi gelanggang perlawanan Piala Emas Raja-Raja antara Kelantan menentang Pahang.

Bagaimanapun aktiviti-aktiviti pembinaan masih berjalan.

Setahun selepas perlawanan sulung itu, pihak pengurusan stadium merayu peruntukan sekurang-kurangnya $600 ribu bagi membina tempat duduk dan lampu limpah.

Menurut Abdul Rahim Merican selaku pengurus stadium ketika itu, pihaknya telah memohon peruntukan daripada Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri serta mengutip derma dari orang ramai.

Walaupun pembinaannya menempuh perlbagai cabaran, tetapi SSM-IV telah membawa begitu banyak kenangan manis kepada rakyat Kelantan. Selain daripada acara sukan, stadium itu juga menjadi sekolah swasta Institut Pendidikan (IP) atau dikenali sebagai sekolah bawah tangga.

Ia juga pusat perniagaan dan kesenian. Antara tarikan yang tersohor adalah wujudnya sebuah Balai Seni Lukis pada tahun 1968, dimiliki oleh pelukis, Yusof Abdullah.

Pada tahun 1970, Kementerian Belia dan Sukan telah meluluskan peruntukan untuk pembinaan lampu limpah di SSM-IV.mac

SSM-IV menjadi saksi kepada banyak aksi cemerlang bolasepak Kelantan. Antaranya apabila Kelantan menewaskan Singapura, lapan kosong dalam perlawanan Piala Malaysia pada 20hb Jun 1970.

Hashim Mustapha - Lagenda bola sepak Kelantan
Hashim Mustapha – Lagenda bola sepak Kelantan

Gol-gol Kelantan dijaringkan oleh Nik Salleh, Mahadi Rasul dan Zawawi Rasul, serta empat gol oleh lagenda Kelantan, Dali Omar.

Selepas itu, SSM-IV terus menjadi gelanggang kelahiran bintang-bintang bolasepak negara seperti Nik Fauzi, Hamid Ramli dan Hashim Mustapa sehinggalah sekarang.

Hari ini, SSM-IV menjadi ‘gelanggang keramat’ The Red Warriors – walaupun ada ura-ura menyatakan akan ada pembinaan stadium baru, tetapi status kesahihannya masih belum jelas.

Artikel asal telah diterbitkan oleh Sokmo.net