Malaysia Liga Super Malaysia

Analisis: Forkey Doe mengganas di Cheras, apa fungsi Alfonso de la Cruz?

Prestasi Selangor terus menjunam malam semalam selepas mereka mengalami kekalahan buat kali kedua berturut-turut di Stadium KLFA, malam semalam. Francis Forkey Doe menjadi wira Pahang apabila berjaya menjaringkan dua gol untuk membantu pasukan barunya meraih tiga mata berharga.

Patrick Cruz membuka tirai jaringan seawal minit ke-6, namun Rufino Segovia sempat menyamakan kedudukan bagi Selangor pada minit ke 37, selepas terjahan Muslim Ahmad ke atas K. Kannan menghadiahkan sepakan penalti kepada Red Giants.

Tetapi, Pahang bangkit semula di babak kedua dan hanya mengambil tiga minit untuk menjaringkan gol kedua melalui Francis Forkey Doe. Anak buah Dollah Salleh kemudiannya diberi sepakan penalti pada minit ke-70, walaupun insiden ‘handball’ William Pachecho berlaku di luar kotak penalti.

Walau bagaimanapun, Francis Forkey Doe berjaya meledak untuk menjaringkan gol ke-100nya di pentas bolasepak Malaysia, sekaligus membantu Pahang meraih kemenangan kedua mereka di Liga Super musim ini.

Berikut adalah analisis kami untuk pertembungan tersebut:

PERTUKARAN TAKTIKAL TIDAK MENJADI

Keputusan P. Maniam untuk menggunakan sistem 3-5-2 malam semalam, dengan Saiful Ridzuwan menggantikan Ilham Udin di dalam kesebelasan pertama, tidak begitu menjadi. Sistem ini memberi lebih banyak peluang kepada Pahang untuk melancarkan serangan di bahagian sayap, sebelum menjaringkan gol pembukaan seawal minit ke-6. Maniam akhirnya membuat keputusan untuk menukarkan Alfonso de la Cruz dengan Ilham Udin pada minit ke-32, dan pertukaran tersebut sedikit sebanyak meningkatkan stabiliti skuad Red Giants di atas padang.

KERAPUHAN BAHAGIAN PERTAHANAN SELANGOR

Walaupun cemerlang di Liga 1 Indonesia, William Pachecho masih belum menunjukkan keserasian yang bagus dengan Razman Roslan. Dan gandingan tersebut dirobek oleh barisan penyerang Pahang, akibat serangan bertubi-tubi mereka sepanjang 90 minit semalam. Razman gagal mengawal larian Patrick Cruz untuk gol pertama Pahang, manakala Pachecho juga membuat kesilapan 'rookie' untuk menghadiahkan sepakan penalti kepada Selangor. Walaupun insiden tersebut berlaku di luar kotak penalti, hakikatnya adalah Pachecho tidak sepatutnya membuat kesilapan itu.

APA POSISI ALFONSO DE LA CRUZ?

Pemain Sepanyol itu menghabiskan kebanyakkan kariernya di posisi pertahanan tengah, namun Selangor membawa masuk Alfonso de la Cruz untuk mengisi slot 'defensive midfield'. Setakat ini, Alfonso nampak tidak begitu selesa di posisi tersebut, terutamanya ketika dipaksa berdepan dengan barisan pemain tengah Pahang, seperti Mohamadou Sumareh, Nor Azam Azih dan juga Safuwan Baharuddin malam semalam. Dia akhirnya dikeluarkan pada minit ke-32 - suatu keputusan yang cukup tragik bagi seorang pemain import.

FORKEY DOE TERUS MENGGANAS

Walaupun gagal menyerlah bersama Selangor minggu lepas, Francis Forkey Doe kembali menunjukkan taringnya bersama pasukan Pahang, yang menggunakan formasi 4-4-2 malam semalam. Formasi tersebut lebih sesuai dengan gaya permainan Forkey Doe, yang lebih selasa bermain dengan seorang lagi pemain di bahagian serangan. "Saya masih belum berada di tahap kecergasan optimum," kata Forkey Doe selepas perlawanan malam semalam. Tetapi jika gandingan di antara penyerang Liberia itu dan juga Patrick Cruz terus berkembang, Pahang mampu menjadi antara pasukan paling berbisa di Liga Super tahun ini.

'VAR' OH 'VAR'.....

Perlawanan malam semalam dipenuhi dengan pelbagai kontroversi, termasuk insiden melibatkan 'handball' William Pachecho di babak kedua. Insiden tersebut berlaku di luar kotak penalti, tetapi pengadil perlawanan memberikan sepakan penalti. Keputusan tersebut memberi impak yang cukup besar kerana perbezaan dua gol berjaya membunuh momentum Selangor, seawal minit ke-70. Jika sepakan penalti tersebut tidak diberikan, mungkin skuad Maniam mampu menujukkan kebangkitan di 20 minit terakhir.