Malaysia Liga Super Malaysia

Analisis: Terengganu tewaskan Negeri Sembilan, bakal menjadi pencabar Johor DT?

Terengganu berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah mereka di pentas Liga Super Malaysia 2018 selepas menewaskan Negeri Sembilan 2-1 di Stadium Tunku Abdu Rahman, Paroi, malam semalam.

Meskipun bermain sebagai pasukan tuan rumah, Negeri Sembilan gagal menunjukkan aksi yang memberangsangkan, terutamanya di babak pertama. Itu memberi peluang kepada Ashaari Shamsudin untuk membuka tirai jaringan seawal minit ke-12, sekaligus memberi kelebihan 1-0 kepada Terengganu.

Anak buah Jorg Steinbrunner sempat menyamakan kedudukan di babak kedua melalui gol Fakrul Aiman pada minit ke-73, tetapi Lee Jun Hyeob akhirnya berjaya menjaringkan gol kemenangan untuk membantu Terengganu meraih kemenangan kedua mereka, musim ini.

Berikut adalah analisis kami tentang perlawanan tersebut:

SERANGAN DEMI SERANGAN

Salah satu aspek yang membantu Terengganu meraih tiga mata penting malam semalam adalah serangan bertubi-tubi yang dilancarkan oleh pemain mereka. Setiap kali pemain Terengganu menerima bola, mereka terus melancarkan serangan tanpa membazir masa. Intensiti ini yang membuatkan sukar bagi Negeri Sembilan untuk bangkit sepanjang 90 minit tersebut

LEE TUCK TERUS MENYINAR

Meskipun sering beraksi sebagai seorang pemain sayap bersama Negeri Sembilan musim lepas, Lee Tuck nampaknya sudah menyesuaikan diri dengan posisi playmaker di Terengganu. Dia juga menunjukkan kesefahaman yang bagus dengan penyerang utama, Kipre Tchetche dan kombinasi tersebut terus memainkan peranan yang penting untuk skuad Penyu. Malam semalam, gerakan Lee Tuck berjaya mencetus gol pertama mereka, yang dijaringkan oleh Ashaari Shamsuddin.

NEGERI PERLU KEKAL FOKUS SEPANJANG 90 MINIT

Perlawanan tersebut menyaksikan dua persembahan berbeza daripada Negeri Sembilan. Walaupun mereka berjaya bangkit semula untuk menjaringkan satu gol pada babak kedua, kelekaan mereka di atas padang pada babak pertama tidak sepatutnya berlaku. Barisan pemain Negeri mengambil masa terlalu lama untuk menyesuaikan diri dengan tempo perlawanan, dan ini memberi peluang kepada Terengganu untuk mengawal tempo, dan mula meletakkan tekanan terhadap skuad Jorg Steinebrunner. Masalah ini perlu diatasi dengan segera jika jurulatih German itu mahu mengekalkan posisinya. 

ILHAM MENYINAR DI PAROI

Negeri dibelenggu dengan pelbagai masalah di posisi penjaga gol musim ini - Saiful Amar tampil dengan aksi mengecewakan sepanjang tiga perlawanan pertama, manakala Ahmad Syihan pula digantung akibat gagal ujian doping ketika Kejohanan AFC B-23 di China. Namun, mereka sempat membawa masuk seorang lagi penjaga gol, Ilham Amirullah, sebelum jendela perpindahan ditutup dan bintang muda ini menunjukkan pelbagai tanda positif di Stadium Tunku Abdul Rahman, malam semalam.

TERENGGANU MAMPU BERI CABARAN KEPADA JDT?

Selepas empat perlawanan Liga Super, skuad Terengganu masih belum tewas lagi dan anak buah Irfan Bakti sudah mula dilabel sebagai 'darkhorse' untuk musim ini. Mereka mempunyai skuad yang cukup seimbang di bahagian serangan dan pertahanan, selain turut diperkuat dengan pemain-pemain yang cukup konsisten, seperti Lee Tuck dan Kipre TcheTche. Tetapi kebolehan skuad ini akan diuji dalam perlawanan seterusnya, apabila mereka menerima kunjungan Johor Darul Ta'azim di Kuala Terengganu.