Sukan SEA

Kim Swee ada strategi rahsia jumpa Thailand

Skuad Malaysia U22 di bawah kendalian Datuk Ong Kim Swee sedia melakar kejutan sekali lagi apabila bertemu juara bertahan, Thailand pada malam esok di hadapan 80,000 peminat di Stadium Shah Alam dalam perlawanan akhir bola sepak sukan SEA.

Jaringan N. Thanabalan empat minit sebelum tamat separuh masa kedua pada hari Sabtu lepas memberi kemenangan Malaysia 1-0 ke atas Indonesia. Di Stadium Selayang, pemain Thailand memerlukan 96 minit untuk menjaringkan gol melalui kapten pasukan, Chenrop Samphaodi ke atas pasukan Myanmar.

“Kami akan melakukan pendekatan yang sama seperti yang kami lakukan dalam lima perlawanan terakhir kami,” kata jurulatih Malaysia, Ong Kim Swee kepada ESPN FC.

“Saya harap ia akan menjadi perlawanan akhir yang baik, dan mungkin pasukan terbaik akan menang. Tidak ada pasukan pilihan untuk perlawanan ini, tetapi bermain di rumah sendiri di hadapan penyokong kami, sudah tentu kami mahu mencapai hasil yang terbaik.

“Thailand akan menjadi lawan yang sukar seperti biasa, mereka adalah pasukan yang kuat, bukan hanya dalam pertandingan peringkat bawah umur tetapi juga skuad senior mereka.” katanya.

Penyerang Thailand, Sittichok Kannoo sebelum ini mendakwa mereka lebih suka bertemu dengan Indonesia di final kerana mereka adalah pasukan yang lebih baik berbanding Malaysia.

 

Tetapi penolong jurulatih Thailand, Naruephon Kaenson berpendapat sindiran pemain tidak bermaksud untuk tidak menghormati lawan, dan ia hanya menyatakan pendapat peribadi.

“Ia hanya ramalan, kita semua boleh memberikan pendapat kami sebelum perlawanan, tetapi hasilnya akan diketahui selepas perlawanan,” katanya

“Kami bersedia untuk perlawanan akhir, dan tidak ada masalah kecederaan, saya yakin kami dapat memenuhi jangkaan pingat emas.”

Penyerang Malaysia, S. Kumaahran mungkin terlepas perlawanan akhir akibat kecederaan serius. Walaupun ketiadaan penyerang Pulau Pinang itu, Kim Swee tidak mempunyai masalah untuk mencari penggantinya. Dia boleh menurunkan wira empat gol Thanabalan, bersama Jafri Firdaus Chew dan Safawi Rasid untuk memimpin serangan Malaysia.

Pemain pertahanan Malaysia, Adam Nor Azlin berkata, walaupun tuan rumah telah berjaya melakukannya setakat ini, kerja sebenar masih belum selesai.