Asia Malaysia

Misi tempah tiket ke kejohanan AFC U23 bermula

Hadir dengan skuad tempang dan dipalit dengan pelbagai kontroversi, jurulatih skuad bawah 22 tahun Malaysia, Datuk Ong Kim Swee menegaskan kehadiran mereka di Bangkok ialah memburu tiket ke pusingan akhir Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) B-23 di China tahun depan.

Mereka akan fokus dalam satu perlawanan ke satu perlawanan tanpa memikirkan masalah yang melanda. Tugas pertama ialah memburu kemenangan dalam aksi pembukaan kelayakan AFC U23 menentang Indonesia di Stadium Nasional Supachalasai jam 5 petang ini. Kim Swee mengakui lawan bukan pasukan yang mudah dan mereka sudah membuat persiapan lebih awal.

“Kita akan fokus satu per satu. Kita akan tahu peluang kita apabila bertemu pasukan Indonesia dan Thailand. Kita akan tahu sama ada kita boleh kalahkan mereka atau tidak,” katanya.

“Saya tak nafikan Thailand lebih kuat tetapi dalam peringkat ini semua pasukan adalah sama level”

Walaupun berlepas ke Bangkok tanpa kelibat 6 pemain dari pasukan Liga Super yang tidak melaporkan diri, Kim Swee yakin dengan kemampuan pemain yang dibawa. 6 pemain itu ialah Matthew Davies dan Nor Azam Azih dari Pahang, S. Kumaahran dan Syamer Kutty Abba dari Penang, serta Haziq Nadzli dan Safawi Rasid dari Johor Darul Ta’zim.

“Saya tidak ada pilihan lain buat sementara ini. Saya akan gunakan pemain yang sedia ada. Nur Shahmie Iszuan baru tiba dari Sarawak dan terus melaporkan diri”

“Saya tidak dapat apa-apa perkhabaran dari 6 orang ini. Walaupun mereka bagus tetapi saya akan fokus dengan pemain sedia ada yang dibawa Bangkok ini”

Mengenai perlawanan menentang Indonesia U23 petang ini, Kim Swee berwaspada dengan ancaman pasukan lawan yang pasti akan bermain mati-matian untuk menewaskan pasukannya.

“Kita tahu jika Indonesia bermain dengan Malaysia, ia akan menjadi lain. Aura perlawanan pasti berlainan dan sudah tentu mereka ingin menang dan kita juga mahukan tiga mata.

“Walaupun keputusan perlawanan itu bukan penentu sama ada kita atau mereka layak tapi keputusan baik akan memberi jaminan untuk ke peringkat seterusnya,” katanya semalam.

Kim Swee yang mula mengambil alih pasukan daripada Frank Bernhardt pada Mac lalu hanya sempat mengadakan latihan lima hari sebelum ke Bangkok kelmarin.

Kem latihan pusat yang dijadualkan berlangsung 5 Julai lalu ibarat ‘hotel’ buat pemain apabila boleh keluar masuk mengikut permintaan pasukan yang masih mahu menggunakan khidmat pemain mereka bagi perlawanan Liga Malaysia (Liga-M).

Masalah tidak berakhir di situ apabila pegawai fisioterapi dan tukang urut dari Institut Sukan Negara (ISN) dihalang daripada bersama pasukan ketika mahu berlepas ke Bangkok kelmarin kerana dikatakan tidak mematuhi prosedur dan terpaksa digantikan dengan pegawai lain semalam.

Kim Swee berkata, beliau sedar orang luar tidak mahu mengambil tahu masalah yang mereka lalui sebaliknya hanya mahukan kemenangan menentang Indonesia yang dibimbing jurulatih reputasi hebat Luis Milla Aspas dari Sepanyol.

“Sudah tentu mereka mempunyai banyak corak permainan berbeza terutama selepas membawa jurulatih dari Eropah tapi di Asia Tenggara, saya percaya jurang antara pasukan seperti Thailand, Indonesia, Vietnam dan Malaysia tidak banyak beza,” katanya.

Andai berjaya mengutip tiga mata hari ini, peluang Malaysia untuk menduduki dua tangga teratas kumpulan cerah sebelum bertemu Thailand dan Mongolia.