Liga Perdana Berita

Soket mata Ederson yang retak bermakna dia akan terlepas dua perlawanan terakhir Man City musim ini

Penjaga gol No. 1 Sky Blues Ederson telah mengalami kecederaan soket mata patah dan tidak akan beraksi dalam percubaan terakhir mereka untuk menjulang Domestik Double pada hari-hari berikutnya.

Penjaga gol yang gagah itu mengalami kecederaan selepas bertembung dengan pemain pertahanan Spurs, Cristian Romero, semasa kemenangan penting 2-0 di utara London pada Selasa, dengan kemenangan itu membolehkan City mengambil satu langkah besar depan untuk merangkul kejuaraan Liga Perdana keempat berturut-turut dengan menewaskan West Ham di hujung minggu.

Kakitangan perubatan segera membantu Ederson selepas dia terbaring akibat perlanggaran kepala berat dengan Romero walaupun dia berjaya kekal sedar dan berkomunikasi selepas itu. Selepas mengesahkan kepada mereka bahawa dia tidak pingsan pada bila-bila masa dan mahu meneruskan, pemain Brazil itu berang apabila dia akhirnya digantikan atas nasihat yang diberikan oleh doktor City, Max Sala, yang memberitahu Guardiola bahawa mata boleh membengkak dengan cepat dan pengurus itu kemudiannya menggantikannya dengan Stefan Ortega. Sumber menyifatkan mata Ederson ‘kelihatan seperti kucar-kacir’ di bilik persalinan dan ujian sejak itu mendedahkan patah kecil.

Cukuplah untuk mengatakan bahawa Ortega – yang menyelamatkan lewat yang menakjubkan untuk menafikan Heung-min Son mungkin menjadi imej yang menentukan dalam perlumbaan gelaran – telah berada dalam prestasi cemerlang apabila dipanggil dalam 18 perlawanan musim ini.

Pemain Jerman itu – secara semula jadi memupuk aspirasi untuk mengambil alih sebagai penjaga gol pilihan pertama – hanya mempunyai satu tahun lagi dalam kontraknya dengan masa depannya masih tidak menentu menjelang musim panas kerana City setakat ini gagal merundingkan perjanjian baharu dengan pemain berusia 31 tahun itu. , yang akan memulakan perlawanan akhir Piala FA seluruh Manchester di Wembley tanpa mengira kecergasan Ederson.