Liga Perdana Berita

Gary Neville kejam dengan Ian Wright tentang tuntutan perpindahan Harry Kane ke Arsenal

Arsenal sedang mencari penyerang baharu semasa jendela perpindahan musim panas dan Ian Wright mencebikkan bibirnya dengan harapan Harry Kane mungkin benar-benar ingin menjadi penjaring terbanyak Liga Perdana sepanjang masa yang memakai warna Gunners.

Walau bagaimanapun, sama cepatnya untuk menghapuskan sebarang khayalan bekas pemain Arsenal itu berada di kepalanya, Gary Neville dengan ketatnya mendakwa pasukan tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan Kane sekiranya bekas penyerang Tottenham itu memutuskan untuk kembali ke England.

Kane telah mengejutkan dunia bolasepak apabila dia tiba-tiba menamatkan pergaulannya dengan Tottenham Hotspur musim panas lalu untuk menandatangani dengan Bayern Munich, walaupun tidak mengejutkan bahawa dia mungkin akan menamatkan kempen sulungnya di Bundesliga tanpa sebarang trofi. Gergasi Jerman itu sedang ketinggalan di belakang pendahulu liga, Bayer Leverkusen, dengan sepuluh mata dan kini hanaya mempunyai Liga Juara-Juara sebagai satu-satunya harapan mereka untuk memenangi pingat pada 2023/24.

Bagaimanapun, mengetepikan prestasi pasukan, Kane mengharungi musim yang hebat secara individu, setelah menjaringkan 37 gol dan memberikan 12 bantuan dalam semua pertandingan setakat ini. Persembahan cemerlang sebegitu telah menyaksikan penyerang berusia 30 tahun itu serta-merta bertukar menjadi figura azimat untuk Bayern selepas mengisi slot yang ditinggalkan Robert Lewandowski selepas pemergian penyerang Poland itu untuk menyertai Barcelona dalam LaLiga.

Ketika Kane kini telah memulakan usaha baharunya untuk memenangi piala – misi yang tidak tercapai semasa beliau berkhidmat di Spurs – bersama majikan baharunya, ramai peminat bola sepak masih menaruh harapan bahawa suatu hari nanti penjaring prolifik itu akan kembali ke Liga Perdana untuk mengatasi rekod pemarkahan Alan Shearer sepanjang zaman.

Senarai teratas Liga Perdana dengan 260 gol untuk namanya, Shearer adalah 47 gol mengatasi Kane. Neville mengakui dalam Podcast Stick To Football dia sentiasa percaya Kane akan kekal di England sehingga dia mencapai tempat teratas: “Saya tidak pernah fikir dia akan pergi ke Munich, saya tidak pernah fikir dia akan meninggalkan negara itu, saya fikir dia ditakdirkan untuk memecahkan rekod Liga Perdana Alan Shearer.

“Saya tidak sangka dia akan pergi. Bagi saya rekod England, saya fikir dia akan menutup rekod itu, saya fikir dia akan pergi ke kelab Liga Perdana untuk memecahkan rekod. Dia mungkin terpaksa pergi ke luar negara untuk melarikan diri untuk kembali.”

Neville meneruskan dengan bertanya kepada Ian Wright sama ada dia percaya Kane masih mempunyai rekod Shearer “dalam fikirannya”, yang mana legenda Arsenal itu menjawab: “Selagi dia kembali ke Arsenal, dia akan mempunyai peluang!” Neville membalas: “Dia tidak akan pergi ke sana!”

Bagi mereka yang masih ingat, Kane sebenarnya berada dalam buku Gunners semasa muda, menyertai kelab itu pada usia lapan tahun tetapi dibebaskan selepas hanya setahun. Menjelaskan mengapa keputusan ini dibuat pada masa itu, bekas pengarah akademi Arsenal, Liam Brady sebelum ini menjelaskan: “Dia agak gempal, dia tidak begitu atletik tetapi kami melakukan kesilapan.”