Liga Perdana Berita

Pengurus Bayern Munich yang tertekan, Thomas Tuchel, calon kejutan untuk menggantikan David Moyes

Pengurus Bayern Munich yang terkepung, Thomas Tuchel, secara mengejutkan telah dikaitkan dengan ditawarkan tugas pengurus di West Ham jika David Moyes dipecat dalam kemungkinan juara Bundesliga itu menjatuhkan kapak kepada bekas bos PSG itu.

West Ham nampaknya sedang mempertimbangkan untuk menjemput Tuchel dari Bayern jika mereka memutuskan untuk menamatkan Moyes, menurut Sportlens. Bekas bos Chelsea itu masih menerajui kelab Jerman itu tetapi di tengah-tengah permainan yang sangat sukar dan kini lima mata di belakang Bayer Leverkusen dalam Bundesliga, selain ditewaskan oleh Lazio dalam perlawanan pertama pusingan 16 Liga Juara-Juara mereka pada pertengahan minggu , masa depannya bersama gergasi Jerman itu kelihatan suram.

Dalam laluan yang sama, dengan The Irons telah dihantar secara kejam 6-0 oleh Arsenal pada hujung minggu, keselamatan kerja Moyes sekali lagi di bawah pengawasan yang ketat.

Walaupun bekas pengurus Liverpool dan Manchester United itu telah membimbing The Hammers ke tempat kelapan dalam carta Liga Perdana dan memenangi Liga Persidangan Europa musim lalu, mereka tidak memenangi satu perlawanan pun dalam tahun kalendar ini. Oleh itu, jika prestasi buruk itu berterusan, kemungkinan Moyes hanya boleh diminta untuk pergi pada penghujung kontraknya pada penghujung musim. Secara kebetulan, Tuchel mungkin telah dipecat pada masa itu jika Bayern tidak dapat memintas Leverkusen dalam perebutan kejuaraan Bundesliga.

Untuk menyegarkan ingatan, kemenangan terakhir West Ham sebenarnya adalah ketika menentang Arsenal di Emirates pada 28 Disember, dengan The Hammers menang 2-0. Sejak itu, bagaimanapun, mereka telah seri tiga perlawanan liga dan kalah dua, selain turut tersingkir daripada Piala FA oleh pasukan Kejuaraan Bristol City.

West Ham akan menentang Nottingham Forest pada hari Sabtu dalam perlawanan yang akan menjadi sangat penting untuk Moyes.

Bayern pula akan menentang Bochum dalam Bundesliga pada hari Ahad.