Piala FA Berita

Kevin De Bruyne disegarkan semula oleh pemberhentian kecederaan tetapi mengakui ada banyak lagi kena buat

Kevin De Bruyne berkata pemberhentian selama lima bulan akibat kecederaan memberinya peluang yang jarang berlaku untuk “set semula” mental dan fizikal yang boleh digunakan dengan baik dalam usaha Manchester City yang berterusan memburu lebih banyak trofi.

De Bruyne masuk sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua dalam penampilan pertamanya sejak hari pembukaan musim ini dalam kemenangan 5-0 Piala FA pada Ogos City ke atas Huddersfield Town pada Ahad.

Pemain tengah Belgium itu menjalani pembedahan pada tulang belakang yang pecah dan berkata dia telah mengoptimumkan penggunaan masa rehat sepenuhnya untuk menentukur semula sepenuhnya bagi memastikan dia berada dalam keadaan terbaik dari segi mental dan fizikal dalam meningkatkan prestasi bagi separuh kedua kempen kerana pemenang Treble musim lalu menyasarkan lebih banyak lagi. barang perak.

“Ia bukan seperti saya memerlukan rehat, tetapi saya mengambilnya dan menukar kelemahan menjadi kelebihan,” katanya.

“Apabila saya merenungkan karier saya, bermain 10 tahun lepas tanpa henti dengan rehat yang singkat, mungkin ada baiknya saya menetapkan semula sedikit demi sedikit dan menjaga diri sendiri apabila ia tidak dapat dilakukan sepanjang tahun.

“Saya harap saya boleh bekerja keras dan kembali dengan cara yang baik dan saya rasa saya sedang melakukannya, tetapi jelas saya perlu maju.

“Saya menikmatinya [masa cuti] dengan cara tertentu. Pada mulanya ia adalah tamparan hebat, tetapi saya tahu saya akan keluar selama empat atau lima bulan.”

De Bruyne berkata peluang untuk meluangkan lebih banyak masa bersama isterinya Michele Lacroix dan tiga anak kecil mereka, Mason, Rome dan Suri, adalah tidak ternilai.

“Mungkin bagus untuk menyegarkan semula sedikit – tiada hobi baharu, tetapi ia bagus untuk membawa anak lelaki dan anak perempuan saya ke latihan mereka dan melihat permainan mereka, apa yang mereka lakukan,” tambahnya.

“Saya boleh pergi bercuti, yang tidak pernah mungkin seperti biasa sepanjang tahun. Di samping itu, saya juga bekerja keras.

“Apabila anda mempunyai tiga anak antara tiga dan tujuh [tiada] banyak [yang boleh anda lakukan] − Saya pada dasarnya seorang pemandu teksi!

“Tetapi saya menikmatinya. Saya rasa mereka seronok kerana ayah dapat menonton perlawanan itu dan kini akan menjadi lebih sukar bagi missus dan semua orang untuk bekerja di sekitar program itu.”

De Bruyne mempertikaikan cadangan bahawa dia dikejarkan kembali terlalu cepat, walaupun mengakui kecederaan hamstring di kaki kanannya adalah pemandangan yang mengerikan untuk dilihat.

“Setiap kali saya berlatih di Jepun [dalam jelajah pramusim City] atau untuk Perisai Komuniti dan Burnley, semuanya baik-baik saja,” katanya.

“Saya mempunyai tiga hamstring berturut-turut, tetapi mereka tidak berada di tempat yang sama. Saya mempunyai begitu banyak tisu parut yang boleh terputus pada bila-bila masa.

“Orang ramai berkata saya pulang terlalu cepat tetapi apabila anda berlatih tiga minggu berturut-turut tanpa sebarang masalah, ia tidak mengapa. Saya bermain menentang Arsenal selama 40 minit atau lebih tetapi selepas Burnley ia (pembedahan) hanya perlu dilakukan.”

Dengan hanya dua perlawanan liga bulan ini − Newcastle pada hari Sabtu dan Burnley pada 31 Januari − ditambah dengan perlawanan pusingan keempat Piala FA, De Bruyne berkata jadual itu menawarkan dia peluang untuk memudahkan laluannya kembali.

“Saya berasa baik [menentang Huddersfield] jadi saya gembira dengan itu, tetapi saya masih tidak berada di tempat yang saya perlukan. Ia adalah kesinambungan yang baik dalam proses beberapa minggu lalu,” kata De Bruyne, yang meletakkan Jeremy Doku untuk gol kelima City menentang Huddersfield.

“Akan ada detik-detiknya. Pada mulanya semasa saya berlatih saya semakin letih, tetapi beberapa minggu kebelakangan ini baik-baik saja dan hari ini saya berasa sihat.

“Saya sangat gembira dengan cara ia berjalan. Saya berasa baik, pergerakannya baik, saya berasa selesa dengan apa yang saya lakukan. Itulah satu-satunya perkara yang saya benar-benar cari.

“Jika mereka memerlukan saya atau mahu memberi saya minit, itu akan berlaku, tetapi kemudian [ada] dua minggu lagi sebelum satu lagi perlawanan [liga] jadi itu adalah momentum yang berbeza jadi kita akan lihat bagaimana keadaannya.”