Liga Perdana Berita

Pep Guardiola secara provokatif memberitahu pemain Man City yang digugurkan dia mahukan respons ‘marah’

Pep Guardiola telah mengambil pendekatan provokatif untuk menyemarakkan lagi kumpulan besar pemain berbakatnya apabila dia mengisytiharkan bahawa Jack Grealish telah kembali, serta bintang baharu Jeremy Doku yang juga penuh dengan prestasi, yang memberikannya jenis tenaga letupan yang dia mahukan pada bila-bila masa sahaja merentasi skuad Manchester Citynya.

Guardiola mahu pemainnya bersemangat dan bersedia pada bila-bila masa untuk beraksi ketika mereka memanaskan badan untuk musim sejuk.

Kemenangan 6-1 Cityzens yang memberangsangkan ke atas Bournemouth melonjakkan mereka ke puncak carta 1 mata di depan Tottenham dengan Jeremy Doku membintangi kemenangan dengan satu gol dan empat bantuan. Ini selepas dia diketepikan daripada pasukan yang menewaskan United 3-0 hujung minggu lalu, dengan Grealish bermula untuk perlawanan itu sebagai pilihan utama.

Guardiola nampaknya sedang menikmati pening kepala yang menyenangkan kerana terpaksa memilih antara dua pemain, bergantung kepada saingan yang mereka hadapi, namun ini adalah masalah yang dia mahukan ketika City memulakan 11 perlawanan dalam 37 hari antara November. rehat antarabangsa dan akhir tahun. Dengan banyak giliran yang diperlukan, pengurus memerlukan pemainnya bersaing antara satu sama lain untuk memberi peluang terbaik kepada pasukan untuk mengekalkan daya saing mereka yang sangat dihormati menentang lawan.

“Saya mahu Jack marah dan saya mahu dia bermain bagus, dan kemudian Doku – marah kerana dia tidak bermain dua perlawanan terakhir. Ini adalah cara untuk mengekalkan konsistensi pada tahap itu.

“Jack sudah kembali. Cara dia bermain di Old Trafford untuk memberikan kami lebih ketenangan dan lebih jeda dalam posisi itu adalah penentu buat kami.

“Kami memerlukan semua orang. Banyak permainan datang dari banyak perlawanan pada masa lalu dan semua orang perlu bersaing. Jeremy dan Jack beraksi, dan saya [juga] boleh bermain kedua-duanya pada masa yang sama.”

Ia bukan hanya di bahagian sayap di mana Guardiola mempunyai banyak pilihan dalam bentuk, di mana dengan pemain seperti Manu Akanji dan Nathan Ake bermain menentang Bournemouth bermakna Ruben Dias dan Josko Gvardiol diturunkan ke bangku simpanan dalam pertahanan. Setelah menyimpan kebimbangan mengenai reaksi pemainnya selepas memenangi Treble, bos City itu gembira melihat skuad itu membentuk semula untuk cabaran kejuaraan baharu.

“Apa yang paling menggembirakan saya ialah dari mana asal kami, masih dalam sesi latihan dan mesyuarat dan pendekatan kepada permainan semua orang ada di sana,” katanya. “Ruben dan Josko tidak bermain hari ini dan pemain [yang lain] datang. Jika Josko dan Ruben akan bermain perlawanan seterusnya, mereka perlu berada di sana.

“Semua orang akan terlibat secara luar biasa dan bersaing antara satu sama lain. Apabila mereka tidak bermain, jangan marah tetapi berlatih dengan lebih baik pada keesokan harinya kerana masanya akan tiba dan apabila anda berada dalam mental di kepala anda akan beraksi dengan baik. dan kami akan memenangi perlawanan dan anda akan gembira dan semua orang akan gembira. Inilah yang perlu kami lakukan.”