Liga Perdana Berita

Gary Neville mengeluarkan keputusan penyingkiran Everton

The Toffees telah meluncur hampir dengan jurang penyingkiran dalam dua musim lalu walaupun telah menunjukkan sedikit tanda peningkatan di bawah Sean Dyche musim ini.

Malangnya realiti yang nyata sekarang ialah mereka boleh menghadapi potongan 12 mata besar-besaran, dan pakar Gary Neville mengulas di Twitter bahawa Toffees tidak akan dapat pulih daripada pukulan itu jika itu berlaku.

Dia berkata apabila ditanya sama ada Dyche akan mengekalkan Everton: “Ya tetapi tidak dengan potongan mata.”

Ketika ini menduduki tangga ke-16 dalam carta Liga Perdana dengan hanya tujuh mata daripada sembilan perlawanan, The Toffees akan turun kepada -5 jika mereka ditolak 12 mata, yang akan menjadikannya mustahil bagi mereka untuk mengelak penyingkiran.

The Telegraphy melaporkan bahawa Toffees menghadapi potongan 12 mata dalam kesnya terhadap mereka kerana melanggar peraturan keuntungan dan kemampanan, dan juga boleh menghadapi ancaman sekatan yang teruk jika mereka kalah dalam perjuangan menentang dakwaan melanggar peraturan kewangan Liga Perdana. Kes mereka sedang dibicarakan pada masa ini oleh suruhanjaya bebas selepas mereka mencatatkan kerugian besar sebanyak £304m dalam tempoh tiga tahun.

Memandangkan kelab dibenarkan berjumlah £105 juta yang ditetapkan oleh Liga Perdana, kemungkinan besar Everton akan kehilangan kes mereka.

Dyche mungkin mempunyai kaliber untuk mengemudi Everton ke arah keselamatan Liga Perdana tetapi dia pastinya tidak mampu berjalan di atas air sekiranya Toffees mengalami potongan 12 mata yang besar.