Santai Luar Negara

Pemain bola sepak yang pernah menunaikan nazar-nazar istimewa

Pernahkah anda melakukan nazar? Jika kita menginginkan sesuatu yang agak susah untuk diraih, kebiasaannya kita akan melakukan nazar selepas berjaya. Selalunya, nazar yang dilakukan itu datang dengan pelbagai pelbagai pelik dan lain dari lain, bermula daripada gaya rambut sehingga ke pakaian.

Pemain bola sepak juga begitu. Ramai antara mereka yang menjanjikan satu nazar untuk mempermudahkan usahanya meraih sesuatu. Nazar yang mereka lakukan juga tampak unik.

Dani Carvajal

Bek kanan Real Madrid ini menunaikan nazar unik ketika pasukannya meraih La Decima, atau gelaran kesepuluh Liga Juara-Juara Eropah. Ketika itu, dia membuat keputusan untuk mewarnakan janggutnya dengan warna perang menyala! Sudah tentu gaya itu tampak pelik setelah dipadankan dengan rambutnya yang berwarna hitam. Bagaimanapun, janji tetap janji dan Carvajal mengotakannya.

Luka Modric

Bukan saja Carvajal tetapi Modric juga melakukan nazar apabila Real Madrid menjulang La Decima. Cuma, nazar yang dilakukan bintang Croatia ini tampak lebih normal. Pemain yang dikenali dengan rambut panjang ini membuat keputusan untuk memotongnya menjadi pendek selepas kejayaan itu.

Christian Gonzales

Penyerang naturalisasi milik Indonesia ini dikenali dengan cara suka bernazar. Pada tahun lalu, dia pernah membotakkan kepalanya selepas menghasilkan dua gol ketika bertemu Bali United dalam aksi Liga 1, semasa mewakili Arema FC. Bagi aksi Piala Presiden 2017, Gonzales menunaikan umrah selepas membawa Arema miuncul juara. Nazar yang paling besar dan diingati oleh pemain ini adalah berjalan kaki dari stadium ke hotel penginapan pasukan di Samarinda pada tahun 2016 selepas membawa Arema ke pentas separuh akhir.

Gary Lineker

Selepas Leicester City menjuarai Liga Perdana Inggeris musim 2015/16, ia menjadi salah satu kejutan terbesar di England. Banyak pihak termasuk penyokong sendiri seperti tidak percaya dengan kejayaan itu. Bahkan, salah seorang legenda The Foxes, Gary Lineker, berjanji untuk mengacarakan siaran Match Of The Day dengan hanya memakai seluar dalam sekiranya Leicester muncul juara. Akhirnya, awal musim 2016/17 dimulakan Lineker di rancangan itu tanpa baju dan seluar.

Tiemoue Bakayoko

Pemain tengah milik Chelsea ini bernazar untuk mengecat rambutnya selepas menjaringkan gol pertama buat The Blues. Walaupun sekali pandang ia tampak biasa, tetapi ia jelas sesuatu yang istimewa dan unik kerana bekas pemain Monaco ini mewarnakan rambutnya dengan warna Chelsea, biru! Walaupun dikenali dengan sikap suka mewarnakan rambut tetapi biru adalah yang paling gila pernah dilakukan.

Mesut Ozil

Nazar yang dilakukan oleh perancang tengah Jerman dan Arsenal ini dilihat sesuatu yang mulia. Ketika menjuarai Piala Dunia 2014, Ozil menunaikan nazar apabila membiayai 23 kanak-kanak yang sakit di Brazil. Berkat nazar itu, dia diberikan penghargaan trofi Laureus. Sudah pasti nazar Ozil itu menjadi contoh teladan yang baik buat semua orang.