Liga Perdana Berita

West Ham tidak berminat untuk menandatangani Harry Maguire

Walaupun adanya rungutan bahawa West Ham dan pihak lain mungkin berminat untuk melegakan Manchester United daripada situasi Harry Maguire yang bermasalah, Ketua Koresponden Bola Sepak The Telegraph, Jason Burt, berpendapat bahawa kelab London itu “tidak kembali” untuk bintang itu.

Burt telah mendedahkan perbincangan yang berlaku antara pegawai West Ham dan wakil Maguire minggu lalu tetapi tiada keputusan positif yang berlaku. Apa yang menjadi kenyataan ialah pembelian bekas pemain tengah Arsenal Konstantinos Mavropanos oleh kelab itu, yang menunjukkan mereka telah menamatkan minat mereka terhadap Maguire.

Burt juga mengesahkan West Ham “tidak pada masa ini” dalam pasaran untuk bek tengah berikutan perjanjian Mavropanos.

Fabrizio Romano sebelum ini menunjukkan Maguire masih berminat untuk menyertai kelab London itu, dengan pertikaian bahawa prospek bermain di bawah David Moyes menarik terutamanya Maguire, dengan unit pertahanan blok rendah dari Scotland itu merupakan set yang sesuai untuknya.

United kelihatan buntu dengan Maguire yang beralih, yang telah jatuh daripada pilihan pertama kepada pilihan kelima sebagai bek tengah di bawah kendalian Erik ten Hag, walaupun terdapat usaha oleh pemain Belanda itu untuk menyokong Maguire secara terbuka sambil menilai sikap dan profesionalismenya secara positif di bilik persalinan United.

Adalah dipercayai bahawa pertahanan yang lebih sesuai seperti Jean-Clair Todibo dari OGC Nice akan menjadi pilihan yang ideal untuk menggantikan Maguire sebaik sahaja dia meninggalkan Old Trafford, yang lebih sesuai dengan rancangan Ten Hag. Pemain pertahanan Nice itu mempunyai ciri-ciri fizikal yang diperlukan dan mahir dengan bola di kakinya, selain kedudukan tinggi dalam statistik perkembangan bola. Walau bagaimanapun, terdapat laporan yang menunjukkan United perlu mengalih keluar Maguire terlebih dahulu sebelum mereka dapat mengejar Todibo.

Kemas kini daripada Burt menunjukkan masa depan Todibo kelihatan lebih berkemungkinan untuk tinggal di Ligue 1 musim ini berbanding Liga Perdana, jadi nampaknya Maguire boleh kekal di Old Trafford lebih lama daripada yang dia suka.