Liga Juara-Juara Berita

Mesej Chelsea yang jelas dihantar oleh Todd Boehly di dalam terowong

Graham Potter datang tepat pada masanya untuk mengemudi pasukannya yang sudah lama menderita itu untuk menang 2-0 ke atas Borussia Dortmund untuk mengesahkan tempat mereka ke suku akhir Liga Juara-Juara.

Difahamkan kemenangan yang sangat diperlukan untuk meningkatkan semangat ke atas pasukan Bundesliga itu boleh mempunyai pengaruh yang mendalam terhadap masa depan bos Blues yang sangat terkepung itu, apatah lagi reputasi pemilikan Todd Boehly.

Raheem Sterling dan Kai Havertz menyampaikan penghormatan menjaringkan gol untuk The Blues apabila mereka bangkit daripada kekalahan 1-0 pada perlawanan pertama di Signal Iduna Park tiga minggu lalu untuk mengesahkan tempat mereka ke suku akhir.

Kemenangan penentu ini pasti meredakan sebarang tekanan tambahan terhadap Potter selepas dia diteliti dengan teliti mengenai masa depannya selepas kekalahan 2-0 The Blues kepada Tottenham dua minggu lalu. Ini adalah kali pertama Chelsea memenangi perlawanan berturut-turut sejak Oktober.

Emosi di kalangan pemain, kakitangan dan penyokong Chelsea menjadi rusuhan selepas wisel sepenuh masa pengadil Danny Makkelie, mencerminkan sepenuhnya kepentingan keputusan itu kepada kelab. Dan rakaman mendedahkan selepas perlawanan reaksi cerita pemilik bersama Boehly di dalam terowong ketika dia menyapa Potter.

Pemilik bersama itu dengan sabar menunggu di terowong Stamford Bridge untuk Potter pulang dari tugas media dan dilihat tersenyum lebar sambil berjabat tangan dan menawarkan pelukan kepada bos Chelsea itu. Ini boleh menjadi petanda baik untuk Pottter walaupun terdapat tuntutan untuk menamatkan hubungan dengan bekas pegawai Brighton itu.

Pemahaman sekarang ialah Potter terus mengekalkan sokongan pemilikan kelab sepanjang tempoh yang sukar, menurut football.london. Bagi menyokong pertikaian itu, Boehly sendiri sebelum ini telah mencatatkan rekod untuk menggariskan cita-citanya untuk membina projek di Stamford Bridge dan bukan sekadar melompat kapal pada tanda-tanda awal laut bergelora yang akan berlaku.

Walaupun harapan semakin pupus untuk mendapatkan tempat empat teratas dalam Liga Perdana, mengesahkan laluan ke suku akhir Liga Juara-Juara membantu mengekalkan musim 2022/23 Chelsea.

Sekurang-kurangnya Potter kini boleh terus menghargai impian untuk meniru trofi Liga Juara-Juara Thomas Tuchel dalam tempoh beberapa minggu berikutnya.