Piala FA Berita

‘Loceng penggera’ berdering untuk Jesse Marsch selepas seri lwn Cardiff City

Loceng penggera di Leeds United akan berbunyi untuk masa depan Jesse Marsch sekiranya mereka kalah dalam perlawanan Piala FA kepada Cardiff, menurut Leon Osman.

Walaupun berdepan kekalahan di muka, Whites berazam bangkit daripada ketinggalan 2-0 di Wales menentang pasukan Kejuaraan untuk merampas perlawanan ulangan pada kematian, hasil jaringan tepat pada masanya ihsan Sonny Perkins.

Ini menjadikan perlawanan ketujuh Leeds tanpa kemenangan dalam semua pertandingan, tetapi Osman memberitahu BBC Match of the Day bahawa Marsch berharap mendapat reaksi daripada pasukannya selepas menyelamatkan dirinya daripada banyak soalan tentang masa depannya.

“Mereka kelihatan takut, Leeds, pada separuh masa pertama,” katanya. “Ya mereka membuat perubahan, tetapi mereka berada di bawah paras hari ini.

“Mereka tidak menang dalam enam perlawanan dalam semua pertandingan, tidak menang sejak 5 November. Jadi jika mereka akan kalah dalam permainan itu maka loceng penggera benar-benar akan berbunyi.

“Tetapi anda melihat perlawanan, tenaga dan impak Rodrigo terhadap permainan, jadi saya pasti mereka akan berharap mereka boleh bertindak balas selepas ini.”

Permainan sebenarnya telah bermula dengan sangat baik untuk Leeds tetapi selepas gagal mencari gol selepas tekanan berterusan, mereka entah bagaimana jatuh ke dalam keadaan reda dan itu membolehkan Cardiff mengambil kesempatan sepenuhnya.

Walaupun tugas itu monumental pada separuh masa kedua, pasukan Marsch akhirnya dapat melakukan keajaiban dan mengubah perlawanan dengan kebangkitan yang mengagumkan.

Bagi Marsch pula, banyak tanda tanya masih berlegar-legar di atasnya mengenai kesesuaiannya untuk pekerjaan itu. Buat masa ini dia telah berjaya menangguhkan penangguhan pelaksanaan walaupun tertanya-tanya berapa lama keadaan ini boleh dibiarkan berterusan kerana pasukan perlu mencari konsistensi yang jelas kurang untuk meningkatkan prestasi mereka.