Piala Dunia 2022 Berita

Selepas penguasaan 75% dan hampir 800 hantaran, Sepanyol tersingkir

Walaupun memiliki lebih daripada 75% penguasaan dan melengkapkan hampir 800 hantaran, armada Sepanyol di Qatar tidak dapat menahan masalah yang ditimbulkan oleh pasukan Maghribi berani mati dalam serangan balas.

Ia secara keseluruhannya perlawanan yang tidak menyenangkan yang berakhir dengan kebuntuan 0-0 selepas masa tambahan dengan beberapa pukulan ke sasaran. Maghribi kemudiannya memberi sokongan padu penyokong berpakaian merah mereka dalam penentuan sepakan itu apabila Sepanyol tumbang selepas bintang PSG Achraf Hakimi bangkit dengan tenang menyempurnakan sepakan penalti untuk menghantar Maghribi mara ke suku akhir Piala Dunia buat kali pertama dengan penentuan 3-0. menang ke atas bekas juara Sepanyol.

Penjaga gol Maghribi Yassine Bounou membantu menyelamatkan hari untuk pasukannya membatalkan sepakan penalti daripada Carlos Soler dan Sergio Busquets selepas Pablo Sarabia terkena tiang. Semuanya terpulang kepada Hakimi kelahiran Sepanyol yang menahan keberanian untuk memastikan pasukannya layak ke suku akhir menentang Portugal atau Switzerland.

Maghribi menjadi hanya negara Afrika keempat yang mara ke peringkat lapan terakhir kejohanan itu, 12 tahun selepas Ghana melakukannya di Afrika Selatan.

Ini adalah kali keempat Sepanyol tersingkir daripada Piala Dunia menerusi sepakan penalti dan yang kedua, berturut-turut.