Liga Perdana Berita

Pep Guardiola berkata Lionel Messi masih di kelas atas Erling Haaland kerana ‘mempunyai keupayaan untuk melakukan semuanya sendiri’ `

Bekas pengurus pemenang anugerah bersiri Barcelona, ​​Pep Guardiola, berkata Erling Haaland tidak berada pada tahap yang sama dengan Lionel Messi kerana pemuda Norwegia itu bergantung kepada rakan sepasukannya untuk membantunya menjaringkan gol.

Penyerang Norway itu menjaringkan hatrik semasa City menang 6-3 ke atas United dalam perlawanan derby Manchester pada petang Ahad dan Guardiola memuji kebolehan Haaland menjaringkan gol tetapi berkata Messi masih berada dalam kelas di atasnya memandangkan ‘kemampuan’ semula jadinya untuk melakukannya semua sendiri.

Guardiola bercakap tanpa ragu mengenai perbezaan antara Haaland dan Messi apabila dia ditanya sama ada kejayaan besar Messi di Barcelona boleh ditiru oleh penyerang Norway itu dengan menjaringkan gol setiap kali dia bermain.

Bercakap selepas kemenangan City ke atas United, Guardiola berkata: ‘Perbezaannya, mungkin Erling memerlukan semua rakannya untuk melakukannya. Memang sukar dipercayai. [Tetapi] Messi mempunyai keupayaan sendiri untuk melakukannya.’

Peminat menggunakan media sosial untuk mempertimbangkan komen Guardiola, dengan ada yang mengkritik pengurus kerana memperkecilkan bakat Haaland, manakala yang lain memuji Messi.

Seorang penyokong menulis: ‘Itulah kebenaran yang diberitahu. Messi tidak perlu diberi makan, manakala pemain lain perlu diberi makan.’

Seorang lagi berkata: ‘Jika Messi bermain di Liga Perdana pada zaman keemasannya, mereka akan menjadi gila.’

Sementara itu, seorang peminat menulis: ‘Memang benar Messi menjaringkan beberapa gol individu yang hebat tetapi dia mempunyai rakan sepasukan seperti Xavi, Iniesta, Busquets dan Yaya Toure untuk kebanyakan golnya.’

Seorang lagi menyindir: ‘Tidak benar tentang Messi. Kenapa dia tidak melakukannya sendirian selepas orang-orang seperti Xavi, Iniesta, Neymar semuanya pergi. Dia tidak dapat memberikan UCL kepada pasukan Nou sejak 2015 selepas pemain seperti Neymar, Iniesta & Xavi pergi. Capping oleh Pep.’

Komen Guardiola dibuat selepas Haaland menjaringkan hatrik menentang United dalam perlawanan derby Manchester pada hari Ahad.

Pemain Norway itu menemui jaringan dua kali pada separuh masa pertama untuk membantu City mara 4-0 menjelang rehat. Dia menyempurnakan hatriknya dengan penyudah jarak dekat 64 minit untuk menjadikan jumlahnya untuk musim ini kepada 17 dan memecahkan beberapa rekod dalam proses itu.

Hasilnya, Haaland kini telah menjaringkan tiga hatrik di tempat sendiri berturut-turut, pemain pertama melakukannya dalam Liga Perdana.

Pemain berusia 22 tahun itu juga merupakan pemain City pertama yang menjaringkan hatrik ketika menentang United sejak Francis Lee pada Disember 1970 dan ketiga keseluruhan selepas Horance Barnes pada 1921.