Liga Perdana Berita

Perkahwinan Cristiano Ronaldo sudah berakhir… tetapi nampaknya United yang mahukan perceraian

Boleh dikatakan buat kali kedua dalam kariernya, kelabnya kelihatan lebih baik tanpa dia.
Kali pertama adalah selepas dia meninggalkan Juventus untuk menyertai semula Manchester United.

Selepas kemenangan menggembirakan ke atas pesaing sengit Liverpool, ia mula kelihatan seperti langkah demi langkah, permainan demi permainan, Cristiano Ronaldo sedang dijauhkan dari Manchester United – cuma ia tidak di mana-mana dalam cara yang sensasi yang dia telah membayangkannya.

Memandangkan perlawanan di tempat sendiri United seterusnya menentang Arsenal pada minggu Ahad, selepas tarikh akhir perpindahan, dia mungkin telah bermain perlawanan terakhirnya di Old Trafford.
Penampilan pemain gantiannya selama sembilan minit menentang Liverpool – termasuk lima minit masa tambahan – adalah aksi yang tidak menguntungkan paling baik yang menghasilkan satu pukulan di luar sasaran dan hampir tidak ada perkara lain yang patut disebut.

Seperti yang dijangkakan seperti biasa, ketibaannya di atas padang disambut dengan sorakan yang meriah, tetapi tumpuan perhatian telah beralih ke tempat lain apabila dia kemudiannya keluar dari padang – kebanyakannya kepada ahli pasukan United yang lebih muda dan lebih bersemangat yang telah menewaskan. Liverpool dalam liga buat kali pertama sejak 2018. Pasukan yang sepatutnya melangkah ke masa depan tanpa Ronaldo.

Pada awal musim panas ini, apabila dia menjelaskan dengan jelas bahawa tumpuannya menjadi terlalu malap untuknya di United, dia mungkin membayangkan dipujuk oleh barisan pelamar yang panjang dan juga dengan United di belakangnya, merayu kepadanya untuk kekal.

Entah bagaimana ia tidak menjadi seperti itu. Hubungan dengan Chelsea dengan cepat terputus dan terdapat sedikit minat daripada seluruh elit dalam Liga Perdana. Terdapat minat ringkas daripada Atletico Madrid sebelum fius pendek itu juga dipadamkan. Tidak perlu dikatakan, tiada apa-apa di kaki langit di Itali selepas mantra yang luar biasa, sebenarnya sengit, di Juventus yang menyaksikan Nyonya Tua itu terlalu gembira melihat belakang gladiator yang mereka harapkan akan meneruskan usaha Liga Juara-Juara. sekali lagi. Tetapi itu bukan bagaimana ia berjaya.

Ronaldo cepat kehabisan pilihan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya.

Sifat pelik hubungannya yang kini semakin pudar dengan United kini mula melihat pelbagai tanda tanya mengenai masa depannya yang terdekat. Semuanya tidak dapat dinafikan melalui perbuatannya sendiri, seseorang mungkin tergesa-gesa untuk menambah. Apa yang benar-benar berubah untuknya dalam beberapa bulan kebelakangan ini ialah hubungannya yang lemah dengan United. Kini tiba-tiba ia kelihatan seperti bukan lagi tentang dia dan ke mana dia mahu tuju, tetapi lebih kepada apa yang kelab akan lakukan dengannya.

Ini ternyata menjadi semacam situasi limbo untuk dinamo Portugis walaupun Erik ten Hag masih menyuarakan retorik diplomatik Ronaldo pastinya boleh dimuatkan ke dalam skuad pada bila-bila masa kerana jelas tidak ada gunanya menjejaskan aset berpotensi dan pemain yang mempunyai pengaruh yang besar di bilik persalinan dan sama sekali tidak menolak untuk menggunakannya. Pendek kata, Ronaldo kini tersasar ke wilayah yang belum dipetakan.

Untuk mengulangi, kelabnya sebenarnya mula kelihatan lebih baik tanpa dia menahan mereka, kerana menentang Liverpool, mereka jauh lebih hebat daripada mana-mana lelaran pasukan lain yang dilihat tahun ini tanpa CR7 di atas padang.

Begitu juga, dia bukan lagi profesional yang boleh dicontohi, standard untuk diikuti oleh semua. Melangkau jelajah kelab – walaupun atas sebab peribadi – dan tidak cukup cergas untuk memulakan musim, ini bukan Ronaldo yang kita kenali.

Ronaldo mungkin seorang individu yang mempunyai penyelenggaraan yang tinggi tetapi dia sentiasa berbaloi dengan masalah itu. Dia memimpin dengan menjadi pekerja yang terbaik dan paling rajin, yang paling cergas dalam pasukan. Mula-mula ke padang latihan, terakhir pergi.

Jadi musim ini dia sudah mempunyai dua serangan terhadapnya. Melihat pasukan Ten Hag United dalam penerbangan penuh pada hari Isnin dengan serangan mudah alih yang menekan dengan cara yang tidak boleh dilakukan oleh Ronaldo, mungkin telah mengeraskan tekad sesetengah pihak bahawa hanya ada satu jalan ke hadapan dari sini. Dia tidak lagi membuat permulaan XI itu.

Nampaknya ada jalan buntu. Jika Ronaldo tidak berpuas hati dengan prospek bola sepak Liga Europa musim ini – kali terakhir dia beraksi dalam pertandingan itu untuk dua perlawanan 20 tahun lalu – dia akan lebih kurang apabila memikirkan bahawa kejohanan kecil UEFA mungkin mewakili peluang terbaiknya untuk bermula.

Ronaldo pemain untuk Liga Europa – di Eropah reputasinya sudah pasti menakutkan – bukanlah peranan yang dia akan suka. Ronaldo super-sub Liga Perdana, kedudukannya menentang Liverpool, lebih-lebih lagi.